Gå till innehållet

Historiskt domslut för naturens rättigheter

I området lever den akut hotade brunhuvade spindelapan. Foto (beskuret): BirdPhotos.com, CC BY 3.0.

För första gången har författningsdomstolen i Ecuador använt naturens rättigheter som grund för att skydda ett naturområde. Skogarna i Los Cedros skyddas därmed från att exploateras av gruvor.

Domstolen anser att alla tillstånd till gruvindustrin i området bör avslås. Beslutet är inte minst betydelsefullt eftersom gruvbolaget ENAMI och dess kanadensiska partner Cornerstone Capital Resources hade tillstånd till att öppna gruvverksamhet i hela två tredjedelar av Los Cedros. Det 4 800 hektar stora området består till över 85 procent av i stort sett orörda skogar.

– Detta är en historisk seger till förmån för naturen. Författningsdomstolen slår fast att ingen verksamhet som hotar naturens rättigheter får ske inom ekosystemet Los Cedros. Gruvdrift är nu förbjuden i denna fantastiska och unika skyddade skog. Detta skapar ett stort juridiskt prejudikat för att fortsätta med andra hotade skyddade skogar. Idag har de utrotningshotade grodorna, glasögonbjörnarna, spindelapan, fåglarna och naturen som helhet vunnit en aldrig tidigare skådad kamp, säger Natalia Greene, från Global Alliance for the Rights of Nature.

Domslutet väcker också hopp för många andra områden i Ecuador, som precis som Los Cedros, hotas av gruvor.

Video från Vimeo

Genom att spela videon accepterar du Vimeos dataskyddspolicy.

Källa: vimeo.com

Källor: Global Alliance for the Rights of Nature

Mer att läsa