Gå till innehållet

Historiskt beslut – WTO tar hänsyn till djurrätt och moral

För första gången någonsin fattar Världshandelsorganisationen (WTO) ett beslut grundat på moral och djurrättigheter som handelshinder. Det innebär att EU fortsätter ha rätt till importförbud av sälprodukter från bland annat Norge och Kanada. Kanada har slaktat två miljoner sälar sedan 2002.

Knubbsäl. Foto: Peder Winding

Knubbsäl. Foto: Peder Winding

I domen skriver WTO att förbudet “är nödvändigt för att skydda den allmänna moralen” och att “jakten på sälar riskerar att bedrivas på så brutalt och oanständigt sätt att EU har rätt att nobba sälimport”.

Det är en fem år gammal handelstvist om sälförbudet som därmed har fått en lösning sedan Norge och Kanada tagit frågan till Världshandelsorganisationen.

Ett av länderna som också “drabbas” av beslutet är Sverige, som har haft ett undantag för sin säljakt, där det varit tillåtet att sälja sälprodukter. Detta undantag upphör med WTO-utslaget och även om skyddsjakt då fortfarande tillåts i Sverige så får inte produkter från sälarna säljas vidare.

Beslutet är historiskt och kan leda till att det införs importstopp för andra djur som inte behandlas eller avlivas på acceptabelt sätt. Svenska Dagbladet spekulerar i att beslutet kan leda till att “länder nu blir bättre på djurhållning för att undvika handelsförbud”.

– Detta var ett mycket komplext beslut. Vi har aldrig tidigare haft så många olika intressen som krockade och moraliska aspekter att ta ställning till. Det var väldigt svårt, säger en juridisk handelsexpert nära rättsprocessen till SvD Näringsliv.

Förutom EU har USA, Mexiko, Taiwan, Ryssland, Kazakhstan och Vitryssland förbud mot kommersiella sälprodukter.

Läs mer:
Så många sälar får skjutas i Sverige.

Källa: SVD

Mer att läsa