Gå till innehållet

Hela Kullaberg snart naturreservat

Kullaberg. Foto: Erik Hansson

Kullaberg. Foto: Erik Hansson

Halvön Kullaberg i nordvästra Skåne rymmer natur med höga värden och en stor biologisk mångfald. Nu ska en ännu större del av området skyddas. Helsingborgs Dagblad skriver att Naturvårdsverket och länsstyrelsen nu är överens med markägarna om att slå ihop östra och västra Kullaberg till ett och samma naturreservat.

Avtalet med markägaren Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen är inte undertecknat än, men kommer snart bli klart enligt de inblandade parterna. När det är klart kommer den redan rika naturen kunna utvecklas utan skogsbruk:
– Det är ett stort lyft för naturvärdena. Då kan skogen utvecklas fritt, befriat från skogsbruk. Det blir en helt annan biologisk mångfald, säger Christer Persson, samordnare för områdesskydd på länsstyrelsens naturskyddsenhet till Helsingborgs Dagblad.

Tumlare vid Kullaberg. Foto: Erik Hansson

Tumlare vid Kullaberg. Foto: Erik Hansson

LÄS ÄVEN: • Naturfilm: Omringad av tumlare i Skåne – ”vilken känsla!”

Förutom att skydda större områden kommer man även att förbättra leder, se över skyltning, rastplatser pch p-platser i området.

LÄS ÄVEN: • Bild på tromben som uppstod i Sverige i veckan

I och runt Kullaberg finns ett väldigt rikt djurliv. Från klipporna ute på halvöns spets är kanske Sveriges bästa ställe för att ha chans att se tumlare och det finns även knubbsäl, ett rikt fiskliv, en rad kräftdjur, sjöborrar, snäckor och musslor vilket gör området populärt bland dykare.

LÄS ÄVEN: • Toalett förstörde pilgrimsfalkshäckning

I skogarna finns räv, grävling, rådjur och kronhjort, i kärrmarkerna finns gott om grodor och fågellivet är rikt med pilgrimsfalk, flera arter hackspettar och utmärkta möjligheter för att skåda havsfåglar.

Källa: HD

Mer att läsa