Gå till innehållet

Havstemperaturen 2019: rekordhög och accelererande

korallblekning

Korallblekning. Foto: Acropora at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0, Link

Haven absorberar 90 procent av värmen som växthusgaser i atmosfären orsakar. 2019 var de rekordvarma. De senaste tio åren har varit de varmaste tio åren som någonsin uppmätts. Det är ett tydligt bevis på den allt snabbare uppvärmningen av vår planet.

Växthusgaserna som släpps ut från exempelvis fossila bränslen, skogsavverkning och köttindustrin orsakar en allt snabbare uppvärmning av vår planet. De senaste tio åren har rekorden i havstemperatur avlöst varandra, men värmeökningen 2019 var högre än på tio år, enligt en analys i Advances In Atmospheric Sciences. Dessutom skedde uppvärmningen mellan åren 1987 och 2019 hela 4,5 gånger snabbare än mellan 1955 och 1986.

Temperaturökningen leder till kraftigare stormar, förändrade vattenvägar, förhöjd havsnivå, fler översvämningar, torka och bränder.

– De data vi har är obestridliga, men det finns fortfarande hopp eftersom människor fortfarande kan vidta åtgärder. Vi har bara inte vidtagit meningsfulla åtgärder än, sa John Abraham, professor vid University of St Thomas, i Minnesota, till The Guardian.

I slutet av 2019 kom en rapport om att flera viktiga system kopplade till haven är på väg att rubbas. Vid två graders uppvärmning beräknas till exempel 99 procent av världens alla korallrev ha dött ut. Det kommer få stora konsekvenser för livet i haven och i sin tur på miljontals människors möjlighet att försörja sig.

De smältande isarna riskerar att passera en punkt där de inte kan återhämta sig och som inom några hundra år kan ge många meters högra havsnivåer. Grönlands istäcke kan enligt ny forskning vara dömd till att undan för undan smälta bort redan vid 1,5 graders uppvärmning, vilket beräknas ske år 2030. På sikt kan det ge sju meters havsnivåhöjning.

Läs även:
Havsnivån stiger tre gånger snabbare än under 1900-talet och takten ökar
Haven värms betydligt snabbare än man hittills trott
”Planetärt nödläge” för flera av jordens viktiga system
Ny IPCC-rapport om hav och kryosfär: Vi måste agera nu
Dagens varmare klimat gör 99 procent av havssköldpaddsungar till honor
Isfritt Berings hav 30 år tidigare än beräknat

Källa: The Guardian

Mer att läsa