Gå till innehållet

Havsörnar drabbas åter av miljögifter

Ddt
Havsörn. Foto: Zsombor Károlyi

Havsörn. Foto: Zsombor Károlyi

Under många år har havsörnen återhämtat sig från de låga bestånden under 70- och 80-talet. På den tiden var det miljögifter som DDT och PCB som decimerade havsörnarnspopulationen. Nu visar dock nya studier att problemen är på väg tillbaka, framför allt längs mellersta Norrlandskusten. Här har havsörnarna sedan 2009 i allt högre utsträckning börjat lägga ägg med döda foster.

Forskarna är inte säkra på vad problemet består i den här gången, men en teori är att de stora mängder rester från pappersbruken, som på sina håll ligger i ett flera meter tjockt lager på havsbotten, innehåller gifter. Dessa gifter anses vara troliga orsaker till att havsörnen visar upp samma symptom som under de värsta DDT- och PCB-åren. Området är också drabbat av undervattenskred som frigör gifterna och eftersom havsörnen är högst i näringskedjan drabbas den hårdast.

– Det är en inte orimlig teori men det krävs mer forskning för att bevisa att det med säkerhet är så, säger Irene Hedlund, miljöövervakare på länsstyrelsen i Västernorrland till SVT.

Ikväll klockan 20:00 i SVT2 sänder Vetenskapens värld ett program om de döda havsörnsäggen och vad som orsakat dem.

Källa: SVT

Mer att läsa