Gå till innehållet

Hårt rovdjurstryck och låg ersättning för rennäringen

Brunbjörn. Foto: Marie Gillander

Brunbjörn. Foto: Marie Gillander

Enligt svenska samernas riksförbund SSR är situationen alltmer ohållbar för landets 51 samebyar. Det ökade rovdjurstrycket från dubbelt så många rovdjur jämfört med för 20 år sedan tillsammans med att ersättningen för rovdjursdödade renar inte utvecklats i samma takt under den här tiden har lett till att många samebyar har det tufft.

Enligt renskötaren Rune Stokke i Udtja sameby i Jokkmokk fick hans renskötargrupp 12 000 kronor i statlig ersättning för björndödade renar i fjol. En summa som enligt Rune bara är en bråkdel av den faktiska förlusten på mellan 750 000 kronor och en miljon.

De största problemen i Runes renskötselområde är lodjur på vintern och björnar under våren. Ersättningen för björnrelaterade skador baseras helt på betesområdet och inte på antalet björnar i området.

– Jag tycker att det är berättigat att diskutera ersättningsfrågan i det här fallet, säger miljöminister Lena Ek. När Sverige och Sveriges riksdag bestämmer sig för att vi ska ha en gynnsam bevarande status för våra fyra rovdjur så får man också vara beredd att ta kostnaderna för det.

I höst ska regeringen lägga fram en rovdjursproposition i riksdagen och då kommer rovdjurstrycket och ersättningen för renskötseln tas med.

Källa: Ekot

Mer att läsa