Gå till innehållet

Hårdare regler och straff för att skjuta kråkor

I dagsläget behöver bönder i Storbritannien bara vara “övertygade” om att det inte fungerar att skrämma duvor eller kråkfåglar från deras åkrar för att få skjuta dem. Men snart kommer nya regler som kräver att de vidtagit “rimliga och lämpliga åtgärder” för att skrämma bort dem innan det tillåts att kråkfåglar skjuts.

Kråka. Foto: Erik Hansson

Kråka. Foto: Erik Hansson

Att bryta mot de nya reglerna kan ge sex månaders fängelse och över 50 000 kronor i böter. De nya reglerna stöds av fågelorganisationen RSPB, men kritiseras av Countryside Alliance (lansbygdsalliansen).

Natural England, motsvarande Naturvårdsverket, skriver i ett uttalande att exempel på “rimliga och lämpliga åtgärder” kan vara att använda luftgevär eller fågelskrämmor. Om inte det fungerar är det tillåtet att skjuta fåglar som äter från en bondes åker.

Simon Clarke på British Association of Shooting and Conservation menar att reglerna är löjliga.
– Vem ska gå runt på fälten och kontrollera att varje duv-skjutare har försökt skrämma iväg skadedjuren innan de skjutit?

Royal Society for the Protection of Birds anser att lagen är ett steg i rätt riktning, för att göra det svårare att skjuta mot fåglar i onödan.

Källa: Daily Mail

Mer att läsa