Gå till innehållet

Hård kritik mot nya EU-bidrag som underlättar överfiske

Fiskefartyg. Foto: CC BY-SA 3.0, Link

EUs fiskeministrar röstade i veckan om inriktningen för Europeiska havs- och fiskerifonden, EHFF, för perioden 2021–2027. Resultatet riskerar enligt WWF att öka fiskeindustrins aktiviteter i redan svårt överfiskade vatten och påverka både marina miljöer och fisket på lång sikt. Redan i höstas protesterade 40 miljöorganisationer mot förslaget.

Sverige var ett av få länder som röstade mot ett urvattnat regelverk som ökar bidragen för att fiskeindustrin ska kunna öka sitt fiske.

LÄS ÄVEN: • WWF: EUs fiskeriutskott röstade för bidrag till överfiske

– Vi är väldigt bekymrade över att man gör förändringar som gör att man kan använda mer pengar till att öka kapaciteten. Det innebär att man får möjlighet att öka överfiskningen helt enkelt, i ett läge där vi i stället borde jobba tvärtom och ha ett mer hållbart fiske, sade landsbygdsminister Jennie Nilsson till Aftonbladet redan före tisdagens möte i Luxemburg.

De nya reglerna riskerar ytterligare förvärra situationen i överfiskade områden enligt WWF:
– Överenskommelsen riskerar att direkt underminera EUs mål att skapa en hållbar affärsmodell för fisket och stoppa överfisket, skriver miljöorganisationen i ett pressmeddelande.

Med de nya bidragen kommer fiskeindustrin kunna bygga nya, större fartyg som ökar möjligheten att fånga fisk och även ger flottan större räckvidd. Något som WWF menar hotar våra hav och framtidens fiske.

LÄS ÄVEN: • Starka protester mot EUs förslag att underlätta för skadligt fiske

– Det är chockerande att inte Europeiska rådet varit ambitiösare i en överenskommelse med så här svagt innehåll. Exempelvis den minimala koldioxidminskningen på bara 15 procent per uppgraderat fartyg, skriver WWF.

Frågan ska nu diskuteras i EU-parlamentet innan beslut fattas.

Källor: WWF och Aftonbladet

Mer att läsa