Gå till innehållet

Här ringer kyrkklockan när albatrosser anländer

Nordlig kungsalbatross. Foto: JJ Harrison, CC BY-SA 4.0.

I veckan ringde kyrkklockorna i Dunedin på Nya Zeelands sydö. Det innebär att de första albatrosserna anlänt till området för att häcka.

Det är den starkt hotade arten nordlig kungsalbatross som har sin enda häckning på fastlandet nära Dunedin. Nu har årets första individ anlänt, en fyraårig hanne som spenderat sina första år ute till havs och nu ska häcka för första gången.

Staden är så stolta över sina albatrosser att de ringer i kyrkklockan, borgmästaren hissar en “välkommen tillbaka”-flagga och många invånare lät sina mobiltelefoner ringa med klockspel klockan 13 dagen när albatrosserna återvänder.

– Det är väldigt viktigt för stadens liv. Jag tror att det är extra viktigt efter den här tiden av nedstängning att få tillbaka lite liv och spänning igen, säger prästen Bruce Aitken, som ringer i klockorna, till Otago Daily Times.

Nordlig kungsalbatross är en av världens största havslevande fåglar. De spenderar stora delar av sina liv svävandes över haven i jakt på mat och kan flyga upp till 19 000 mil per år. En sändarförsedd individ uppmättes flyga 1 300 mil på en tvåveckorsperiod. De är också en av de mest långlivade fåglarna. En individ, kallad “mormor”, häckade vid Dunedin vid 62 års ålder. Det är inte långt ifrån världsrekordet, som fortfarande innehas av laysanalbatrossen Wisdom.

Glädjande nog ser det ut att bli ett bra år för de nordliga kungsalbatrosserna enligt Department of Conservation.

Se en livesändning från albatrosserna vid Dunedin här (tänk på tidsskillnaden):

Innehåll från YouTube

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=A6xnXffWcBo

Källa: Otago Daily Times och Department of Conservation

Mer att läsa