Gå till innehållet

Har norska björnar hetsats över gränsen för att skjutas i Sverige?

Brunbjörn. Foto: Niclas Ahlberg

Den norska polisen har fått tips från Statens Naturoppsyn om att åtta björnar ska ha jagats in i Sverige med helikopter där de sedan ska ha skjutits av svenska myndigheter.

Fallet utreds nu av polis och miljöorganisationen Norges Miljøvernforbund (NMF) har utfäst en belöning på 100 000 kronor till den som kan ge mer upplysningar om händelsen.

– NMF ser på den omtalade björnjakten som allvarlig, organiserad faunakriminalitet, skriver NMF i ett pressmeddelande.

Varken Statens Naturoppsyn eller polisen vill berätta för NRK om vilka uppgifter de fått in, men det ska röra sig om åtta björnar som den 25 och 26 maj i år förföljts och pressats in i Sverige. Här har det sedan beslutats om skyddsjakt på björnarna och de ska alla ha skjutits. Norska polisen utreder nu om uppgifterna stämmer och om det går att hitta någon av de skyldiga.

– Det här är ett fall som potentiellt kan vara allvarligt om det finns fog för uppgifterna, säger Jan Paul Bolstad vid Statens Naturoppsyn.

I Norge är brunbjörnen starkt hotad. Det finns inte ens 150 individer i landet och det är inte tillåtet att jaga arten. I Sverige, där det finns strax under 3 000 björnar, har det skjutits rekordmånga i skyddsjakt under våren 2020. I Västerbotten har 43 björnar skjutits – en tredubbling från i fjol, tio har skjutits i Jämtland och 59 i Norrbotten.

Källor: NRK och NMF

Mer att läsa