Gå till innehållet

Här är livesändningen som blivit en internationell succé

De flesta tv-bolag drömmer om att få till ett program med miljontals engagerade tittare från hela världen. Nya Zeelands motsvarighet till Naturvårdsverket har lyckats med det. Se sändningen här nedan.

Deras framgångsrika tv-koncept går ut på att dygnet runt filma en klippa i Nya Zeeland där fågelarten nordlig kungsalbatross häckar. Sändningen har på bara tre år registrerat 2,3 miljoner tittare från hela 190 länder och i kommentarsfältet hos Nya Zeelands Department of Conservation är aktiviteten stor. Över 120 000 kommentarer om sändningen har postats och det är allt från gratulationer till albatrossfamiljens “babylycka” till lärare som berättar att deras klass följer allt som händer albatrosserna och fått eleverna att börja göra efterforskningar om albatrosser. Extra dramatiskt har det också varit när boet attackerats av katter och hermeliner.

LÄS ÄVEN: • Svårräknade albatrosser inventeras från rymden

Livesändningen är inte bara underhållning som skapar engagemang för albatrosserna. Den har också gett forskare ny information om hur fåglarna lever, vilket underlättar i insatser för att skydda dem.

Snart inleds årets höjdpunkt i sändningen. Någon gång i januari kläcks ungarna hos de nordliga kungsalbatrosserna. Då kommer tittarna även få vara med och välja namn åt en av ungarna.

Källa: The Guardian och Department of Conservation

Mer att läsa