Gå till innehållet

Handel med världens mest illegalt jagade djur nu förbjudet i över 180 länder

Stäppmyrkott. Denna art lever i södra och östra Afrika. Foto: David Brossard https://www.flickr.com/photos/string_bass_dave/

Stäppmyrkott. Denna art lever i södra och östra Afrika. Foto: David Brossard via Flickr 

Över 180 länder har nu skrivit under ett förbud mot handel med alla åtta arter av de utrotningshotade myrkottarna. Det är ett viktigt steg för att rädda arterna som är världens mest illegalt jagade djur.

– Det här är en enorm seger och en sällsynt positiv nyhet för några av världens mest hotade och illegalt handlade djur. Att ge asiatiska och afrikanska myrkottar fullt skydd under CITES kommer eliminera alla frågor om det är legal handel och gör det dessutom svårare för kriminella att handla med dem och ökar konsekvenserna för de som gör det, säger Ginette Hemley, chef för WWF:s delegation till CITES CoP17.

LÄS ÄVEN: • Utrotningshotade myrkottar är världens mest illegalt jagade djur

Myrkottarna jagas och säljs för deras kött och unika skyddande skal som används i traditionell medicin. Så länge det finns en efterfrågan på dessa produkter kommer hotet mot arterna att finnas kvar, enligt Ginette Hernley. Hon vill även se starkare insatser mot tjuvjakt och illegal handel så att efterfrågan minskar i länder som Kina och Vietnam.

Källa: WWF

Mer att läsa