Gå till innehållet

Halvering av elfenbensköp i Kina på två år

elfenben

Elfenben. Foto: CC BY-SA 3.0, Link

Förbudet mot elfenbenshandel i Kina tycks ha haft effekt. Enligt en ny rapport från Världsnaturfonden WWF har antalet personer som köpt elfenben minskat med hälften jämfört med innan förbudet trädde i kraft 2017. Däremot köper kineser nu allt fler elfenbensprodukter utomlands.

85 procent av de som svarat på WWFs enkät i Kina kände till att det är olagligt att handla med elfenben inom landets gränser och det har lett till en viss attitydförändring. 78 procent uppger att de slutat köpa elfenben och för 75 procent har förbudet medfört att de slutat köpa djurprodukter över huvud taget.

Men även om antalet personer som köpt elfenben direkt från försäljare på Kinas fastland har minskat så har köp under resor ökat från 18 procent 2018 till 27 procent 2019. Köpen görs framför allt i Thailand, Hong Kong och Kambodja och fortfarande uppger 14 procent av de tillfrågade att de kommer fortsätta köpa elfenben, fastän de blir upplysta om förbudet.

– En sådan här förändring sker inte över natt. I fallet med Kina kan vi se att saker faktiskt har skett i hög takt, men det kommer ändå ta tid att nå fram. Nu har vi gått in i fas två genom att införa förbud och hårdare regler. Vi vet att det kommer ta tid, vi kan jämföra med Afrika. Handel med elfenben förbjöds redan 1990 och det var först i år som tjuvjakten på elefanter minskade i Tanzania exempelvis, säger Mats Forslund, expert inom handel med hotade arter, WWF.

Han menar att det nu måste arbetas på tre fronter mot den illegala handeln. – För det första måste man försöka stoppa tjuvjakten. För det andra måste man försöka stoppa transportvägarna. För det tredje måste man försöka minska marknaden. För att göra det här är det också viktigt med informationsspridning och förståelse för marknaden och hur man ska nå ut med ett budskap, berättar han.

Läs även:
Nytt rekordbeslag av elfenben
• Efter elfenbensförbudet i Kina – illegal handel minskar, auktionshandeln ökar
• Stickprov avslöjar omfattande illegalt elfenben i Europa
• Landet med världens största export av elfenben inför förbud
• Över 30 afrikanska länder: EU måste förbjuda elfenbenshandel

Källa: WWF

Mer att läsa