Gå till innehållet

Hajjakt i Australien döms ut efter färre hajattacker

Internationella experter har nu uttalat sig om att Australiens hårt kritiserade hajjakt är meningslös efter att det visat sig att antalet hajattacker under 2013 var det lägsta på fem år och lägre än snittet de senaste tio åren. Grunden till jaktbeslutet är därmed högst tveksamt enligt hajexperter på Floridas universitet.

Tigerhaj. Foto: Albert kok via Wikimedia

Tigerhaj. Foto: Albert kok via Wikimedia

– Även om man ignorerar att det är en utrotningshotad art involverad kan denna föråldrade reaktion bara karaktäriseras som hämnd-dödande. Att döda tio hajar efter ett dödsfall är inte svaret eftersom det inte reducerar antalet attacker, sa George Burgess, på Floridas universitet.

Sammanlagt har Australiens hajjakt nu fångat 66 hajar, 63 tigerhajar, två makohajar och en svartfenshaj. Alla har inte dödats, bland annat har 34 märkts och sedan släppts ut längre från land för att kunna följas och hjälpa till med forskning.

Fiskeministern i västra Australien, Ken Baston, tycker att resultaten visar att metoden fungerar väl och att stränderna nu är mer skyddade.

Sett till hela världen skedde det färre hajattacker än det gjort sedan 2009, men tio dödsfall var över genomsnittet. Flest hajattacker skedde i USA (47 stycken).
Källa: The Guardian

Mer att läsa