Gå till innehållet

Hägrar som parar sig i januari?

Foto: Göran Åstebro

Foto: Göran Åstebro

Kan hägrar para sig mitt i vintern? Det frågade sig Göran Åstebro när han passerade sin lokala lilla fågelsjö “Paradissjön” och såg två gråhägrar på isen ägna sig åt någon form av ceremoni som var misstänkt lik parning.

Göran Åstebro hade kameran redo i sitt gömsle när han fick uppleva något han aldrig sett tidigare. Parning eller parningscermonier från gråhägrar redan den 17 januari. Han tänkte att det borde väl vara lite i tidigaste laget, men han såg tydligt hur den ena hägern “höll på en lång stund att klättra på ryggen på den andra”. Görans bilder kan ses längre ner på sidan.

En sökning i Artportalen visar att ingen har rapporterat parning eller parningsceremonier från hägrar i januari de senaste 15 åren och experter vi talat med är skeptiska till att det var frågan om regelrätt parning.

– Detta är ett beteende för att stärka banden, inte för att börja häcka. Lite vårkänslor. Man ser till exempel nu många mesar börja kika in i holkar och sjunga och de tänker inte börja häcka just nu, förklarar Gigi Sahlstrand, styrelseledamot i Club300, fågelguide och fågelskådare på heltid.

Även exempelvis större hackspettar kan vid den här tiden på året ses jaga varandra och verka upprymda av vårkänslor. Ett tydligt vårtecken således.

Läs mer:
Fler vårtecken på Natursidan.se.

Foto: Göran Åstebro

Foto: Göran Åstebro

Foto: Göran Åstebro

Foto: Göran Åstebro

Foto: Göran Åstebro

Foto: Göran Åstebro

 

Mer att läsa