Gå till innehållet

Guidebok till fjällturer i lättvandrat område

Omslaget till “Fjällvandra kring Grövelsjön”. Foto: Claes Grundsten

De senaste åren visar statistik att allt fler ger sig ut på fjällvandringar. Samtidigt är allt fler dåligt förberedda på vilka väderomslag och händelser som faktiskt kan ske i fjällen och som kan bli en utmaning för den oerfarna. En bra guidebok är därför en enkel investering för att se till att fjällvandringen ska bli lyckad.

Förlaget Calazo spottar ur sig böcker om vandringar i högt tempo och har nu över 40 stycken i sitt sortiment. Den senaste, “Fjällvandra kring Grövelsjön”, beskriver ett av fjällvärldens populäraste vandringsområden. Det är också en plats som är relativt enkel att ta sig till utan bil. Först tåg till Mora och sedan bussresa hela vägen till fjällstationen.

Med utgångspunkt vid Grövelsjöns fjällstation eller någon av vägarna i närområdet tipsar boken om 20 dagsturer och fem övernattningsturer. Allt från barnvänliga promenader på några kilometer till utmanande heldagar.

LÄS ÄVEN: • Ny studie: Fjällen fungerar som egenterapi

Ett uppslag ur boken som visar en av turerna. Foto: Claes Grundsten

Över lag är dock fjällen kring Grövelsjön relativt enkla att vandra i, samtidigt som det går fort att komma ut i områden där vidderna sträcker ut sig så långt ögat kan nå. I boken beskrivs förutom vandringar närmst fjällstationen även exempelvis det lättillgängliga Nipfjället, Töfsingdalens nationalpark och flera områden i Norge eftersom gränsen går rakt över Grövelsjön.

LÄS ÄVEN: • Vår guide till södra fjällen i Dalarna och Härjedalen

“Fjällvandra kring Grövelsjön” är gjord av den rutinerade författaren och naturfotografen Claes Grundsten. Det är uppenbart att han har väldigt bra koll på området. Han har fyllt boken med detaljerade beskrivningar av turerna och med inspirerande vackra foton över landskapen. Bilden på utsikten från Djupsjøberget får nog de flesta att längta efter en fjälltur.

Utsikten från Djupsjøberget. Foto: Claes Grundsten

LÄS ÄVEN: • Underskatta inte fjällen – var förberedd inför fjällvandringen

Var och en av vandringarna beskrivs med en karta, ett antal bilder och en genomgång av vad du upplever på vägen. I egenskap av naturnörd hade jag gärna sett lite fler tips på vilka arter och naturtyper som kan hittas på turerna, men det finns i början av boken en läsvärd genomgång av områdets många naturreservat och nationalparker. Med tanke på att allt fler kommer oförberedda till fjällen så hade en mer utförlig tipslista inför vandringen också varit välkommen för att minska risken för nybörjarmisstag. Å andra sidan har Calazo tidigare gett ut en sådan guidebok inför fjälläventyret.

Det var några år sedan jag var i området vid Grövelsjön, men när jag läst igenom den här boken blir det uppenbart att jag har väldigt mycket spännande platser kvar att upptäcka och att jag ser fram emot min nästa tur till området.

Mer att läsa