Gå till innehållet

Grönlands istäcke smälter 6 gånger snabbare än på 70-talet

Grönland. Foto: User:Erik – private, Uffe Wilken, CC BY-SA 3.0, Link

En ny studie som granskat Grönlands istäcke ger oroväckande signaler till världens många kuststäder. Isen smälter numera sex gånger snabbare än på 1970-talet och det har redan bidragit signifikant till havsnivåhöjningen i världen. 

Med tanke på att 40-50 procent av världens människor bor i städer som är sårbara för havsnivåhöjningar och eftersom Grönlands istäcke är så stort att det i ett långt perspektiv kan höja havsnivån med ungefär sju meter är det här uppgifter att ta på allvar.

– När glaciärer fortsätter röra sig allt snabbare och is och snö smälter från ovansidan kan vi förutse en fortsatt snabbare minskning av massan och en havsnivåhöjning som kommer öka allt snabbare för varje år, säger studiens medförfattare Eric Rignot till CNN.

LÄS ÄVEN: • Antarktis is smälter sex gånger snabbare än på 80-talet

Forskarna kopplar förändringen till global uppvärmning och menar att vi måste förbereda oss på konsekvenserna och omedelbart försöka stoppa klimatförändringarna. Sedan 1972 har enbart Grönlands is ökat havsnivån världen över i snitt 13,7 millimeter. Mellan 2003-2009 smälte det årligen bort 243 gigaton is från Grönland. Det kan jämföras med att allt vatten i Vänern och Vättern tillsammans väger ungefär 230 gigaton.

LÄS ÄVEN: • Enormt istäcke i Ryssland smälter extremt och oväntat snabbt

På drygt 40 år har Grönland förlorat mer is än det troligen förlorats på tusentals år tidigare. Grönlands is är också den huvudsakliga källan till att det adderas vatten till haven varje år.

I år har sommarens smältsäsong börjat mer än en månad tidigare än normalt.

Källor: CNN och PNAS

Mer att läsa