Gå till innehållet

Gripen Gas får provborra på Öland

Förvaltningsrätten har nyligen avslagit en överklagan från Borgholms kommun, Naturskyddsföreningen i Kalmar län, Ölands vattenråd och privatpersonen Nina Åkesson Nylander. Överklagan gällde Gripen Gas AB:s tillstånd att leta efter gas i Lundeby, Mellby och Nyby på Öland och att få göra provborrningar.

Skymning över Alvaret på Öland. Foto: Erik Hansson

Skymning över Alvaret på Öland. Foto: Erik Hansson

Protesterna mot planerna att borra efter gas på Öland är många och det har bildats en aktionsgrupp, AMFÖ, som ska försöka stoppa gasutvinningen. Gripen Gas AB ägs av Preem.

– Det är katastrof att Förvaltningsrätten inte lyssnar på alla protester härifrån Öland, säger Eva Folkesdotter-Paradis (M) som sitter i kommunfullmäktige i Mörbylånga kommun till Smålandsnytt.

– Varför lyssnar inte Förvaltningsrätten och Bergsstaten på vad vi säger. Det är kommunerna här på Öland som känner till marken och kan förhållanderna. De har bett om våra åsikter men bryr sig i nästa steg inte om vad vi säger, säger Eva Folkesdotter-Paradis (M).

– Ni som bor här på Öland måste skrika och protestera, det här handlar om människornas väl och ve, om vår hälsa, och det är väl värt att skrika högt om som medborgare, säger Nina Åkesson Nylander till Ölandsbladet.

Källa: Ölandsbladet och Smålandsnytt

Mer att läsa