Gå till innehållet

Greta Thunbergs tal till FN – “hur vågar ni!”

Greta Thunberg under FNs livesändning.

Greta Thunbergs tal till världens ledare på FNs klimatmöte “Climate Action summit” har på kort tid blivit väldigt uppmärksammat över hela världen. Med all rätt. Här är det översatt till svenska.

“Det här är fel. Jag borde inte stå här. Jag borde vara tillbaka i skolan på andra sidan havet. Ändå vänder ni er till mig för hopp? Hur vågar ni! Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord. Och då är jag ändå en av de som haft tur. Människor lider. Människor dör. Hela ekosystem kollapsar. Vi är i början av en massutrotning. Och allt ni kan prata om är pengar och sagor om evig ekonomisk tillväxt. Hur vågar ni!

I mer än 30 år har vetenskapen varit kristallklar. Hur vågar ni fortsätta att titta bort och komma hit och säga att ni gör tillräckligt, när den politik och de lösningar som behövs fortfarande inte finns någonstans i sikte.

Ni säger att ni “hör” oss och att ni förstår brådskan. Men oavsett hur ledsen och arg jag är, vill jag inte tro det. För om ni förstod situationen och fortfarande inte agerade, skulle ni vara onda. Och jag vägrar att tro det.

Den populära idén att minska våra utsläpp till hälften på tio år ger oss bara 50 procents chans att stanna under 1,5°C uppvärmning och risken för att sätta igång irreversibla kedjereaktioner bortom mänsklig kontroll.

Kanske är 50 procent acceptabelt för er. Men dessa siffror inkluderar inte brytpunkter, de flesta feedback lopps, ytterligare uppvärmning dold av giftig luftföroreningar eller aspekterna av rättvisa. De förlitar sig också på att min och mina barns generation suger upp hundratals miljarder ton av er CO2 ur luften med tekniker som knappt finns. Så en 50 procents risk är helt enkelt inte acceptabel för oss – vi som måste leva med konsekvenserna.

För att ha 67% chans att hålla sig under en global temperaturökning på 1,5 grader – de bästa oddsen som ges av IPCC – hade världen 420 gigaton koldioxid kvar att släppa ut den 1 januari 2018. Idag är denna siffra redan nere på mindre än 350 gigaton. Hur vågar ni låtsas som att detta kan lösas med business as usual och tekniska lösningar. Med dagens utsläppsnivåer kommer den återstående koldioxidbudgeten att vara helt borta på mindre än åtta och ett halvt år.

Det kommer inte att presenteras några lösningar eller planer i linje med dessa siffror idag. Eftersom dessa siffror är för obekväma. Och ni är fortfarande inte tillräckligt mogna för att säga som det är.

Ni sviker oss. Men de unga börjar förstå ert svek. Alla framtida generationers ögon är på er. Och om ni väljer att svika oss säger jag att vi aldrig kommer att förlåta er. Vi låter er inte komma undan med detta. Just här, just nu drar vi gränsen. Världen vaknar. Och förändring kommer, oavsett om ni gillar det eller inte.”

Mer att läsa