Gå till innehållet

Även norska politiker nominerade Greta Thunberg till Nobels fredspris

Greta Thunberg. Foto: Erik Hansson

Sedan tidigare är det känt att Greta Thunberg är nominerad till Nobels fredspris av svenska politiker. Nu har även norska politiker meddelat att de nominerat klimataktivisten som skapat en global klimatrörelse.

Politiker som sitter i lagstiftande parlament har rätt att nominera kandidater till Nobels fredspris. De ska vara inskickade senast den 31 januari. I februari meddelade de svenska politikerna Håkan Svenneling och Jens Holm att de nominerat Greta Thunberg. Nu har även norska politiker berättat för Verdens Gang att hon är en av de 223 personer och 78 organisationer som är nominerade till Nobels fredspris i år.

LÄS ÄVEN: • Artister sluter upp för den globala klimatstrejken på fredag

– Vi har nominerat Greta för att klimathotet kanske är ett av de största orsakernas till krig och konflikter. Den enorma rörelsen som Greta satt igång är ett väldigt viktigt fredsbidrag, säger politikern Freddy André Øvstegård till Verdens Gang.

LÄS ÄVEN: • Över 15 000 forskare: Klimataktivisterna har rätt

Nobelpriset har en regel som säger att de aldrig publicerar en lista på de nominerade förrän efter 50 år. I början av oktober utannonseras vinnaren av Nobels fredspris 2019.

Källa: Verdens Gang

Mer att läsa