Gå till innehållet

Grenar under kilometerhög glaciär oroar forskare

Vy på Grönlands isfria delar. Foto: amanderson2, CC BY 2.0

Långt under kilometervis av is på Grönland har forskare hittat perfekt bevarade löv och grenar. De menar att fynden tyder på att de jättelika glaciärerna kan tömmas på is snabbare än vi tror. Det skulle kunna få katastrofala konsekvenser för mänskliga samhällen.

1966 borrade amerikanska armén 1,5 km ner i isen i nordvästra Grönland och tog upp ett 4,5 meter långt rör från botten. Provet har legat nedfruset sedan dess, men har nu undersökts av ett internationellt team av forskare. De kunde inte tro sina ögon när materialet studerades. De hittade välbevarade grenar, mossor och löv. Där det idag är kilometerhög is fanns förr troligen en boreal skog.

För en miljon eller några hundra tusen år sedan var troligen Grönland helt isfritt. Det innebär att under varma perioder i jordens historia kan all is smälta bort från landområdet. Att Grönland är ett så känsligt system är oroande inför en allt varmare framtid.

Sju meter högre havsnivå
Om Grönlands glaciärer helt smälter skulle havsnivån världen över höjas hela 7 meter. Bara några meters höjning skulle översvämma städer som i dagsläget är hem åt hundratals miljoner människor. Det kommer inte ske de närmaste 100 åren, men issmältningen går oroväckande snabbt. Under 2020 förlorade Grönland rekordmycket is och det smälter 6 gånger snabbare än på 70-talet.

– Det här är inte bara ett problem för de som föds på 2000-talet. Det här är ett akut problem under de kommande 50 åren. Vår forskning visar att Grönland är ett mycket känsligare system för naturlig klimatuppvärmning än vad vi tidigare trott och vi vet att mänsklighetens uppvärmning av planet är bortom kontroll och vida överträffar den naturliga förändringen, säger Paul Bierman, geolog vid University of Vermont och Rubenstein School of Environment & Natural Resources.

Film om forskarnas upptäckt på Grönland:

Innehåll från YouTube

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=Ota2-eEN41w

Källor: University of Vermont och PNAS

Mer att läsa