Gå till innehållet

Greenpeace manipulerar valaffischer för att få partierna att skämmas

Manipulerade valaffischer, skapade av Greenpeace

Under natten till den 7 september satte Greenpeace upp manipulerade valaffischer runtom i Stockholm. De påminner om de riktiga, men föreställer föråldrade partiledare och en hälsning: ”Förlåt från framtiden. Vi borde satt klimatet först”. 

Enligt demoskops senaste väljarundersökning är klimat och miljö nu den viktigaste valfrågan för väljarna. Men enligt Greenpeace märks det inte i politiken. De lanserade därför en kampanj för att ge ett annat perspektiv på klimatfrågan. Deras manipulerade valaffischer visar partiledarna i framtiden som i efterhand insett att de gjorde för lite för klimatet.

– Vi vill skicka ett budskap från framtiden till dagens politiker att vi måste göra betydligt mer och betydligt fortare om vi ska kunna nå klimatmålen, berättar Rolf Lindahl, talesperson för klimatfrågor på Greenpeace.

Vad är det ni saknar i partiernas klimatpolitik?
– Vi kan inte nöja oss med de mål vi satt upp. Sverige som är ett rikt land med stora möjligheter bör gå före och skärpa de utsläppsmål vi har. Vi hör hålla oss inom den rättvisa andel av koldioxidutsläpp som är uppdelat mellan världens länder och då måste våra utsläpp ner betydligt snabbare än vad som nu är fallet.

Vilka åtgärder skulle ni vilja se?
– Dels behöver vi ett stoppdatum för fossila bränslen och en utfasning av de stöd för fossila bränslen som existerar idag. Vi saknar också en debatt om Sveriges utsläpp i andra länder, exempelvis genom konsumtion. Dessutom handlar det om den svenska finanssektorn och AP-fondernas stora investeringar i kol och olja, säger Rolf Lindahl.

Manipulerade valaffischer föreställande äldre versioner av partiledarna från de 8 riksdagspartierna som ber om ursäkt för att de inte agerat starkare i klimatfrågan när de fortfarande hade en chans.  Foto: Christian Åslund/Greenpeace

Mer att läsa