Gå till innehållet

Grågam förgiftad av vanligt läkemedel

Det vanliga antiinflammatoriska läkemedlet diklofenak, som bland annat finns i Voltaren, har slagit hårt mot gampopulationerna i Asien. Nu har även ett bekräftat fall med en död grågam upptäckts i Europa.

Diklofenak ges förebyggande till boskap i många delar av världen för att gamla bruksdjur ska bibehålla arbetskapaciteten till det bittra slutet. När dessa boskap dör i naturen är gamar och andra rovfåglar en viktig del av städpatrullen. Men när gamar får i sig diklofenak, som även finns i smärtstillande läkemedel som Voltaren, förgiftas de.

I Indien har flera arter gamar minskat med över 90 procent på kort tid som en direkt följd av att de förgiftats av diklofenak. Det rörde sig om miljontals fåglar som dödats. Situationen förbättrades något när medlet förbjöds för användning till boskap. Trots forskningen från Asien och protester från miljörörelsen godkändes dock diklofenak för veterinärer i flera europeiska länder 2013 och används lagligt i bland annat Spanien och Italien.

Första tydliga beviset – stort mörkertal
Nu bevisar en ny studie att en grågam i Spanien dött av diklofenak-förgiftning. Det är det första dokumenterade fallet på något som naturorganisationer varnat för länge.

– Det här är en enormt oroande utveckling. Det kan vara flera gamar som äter på ett enda dött nötkreatur, och om det är behandlat av läkemedlet kommer alla som åt av det dö. Många gamar har antagligen dött på det här sättet under lång tid nu, säger John Mallord vid Royal Society for the Protection of Birds till The Guardian.

Grågam klassas som “nära hotad” av Internationella naturvårdsunionen (IUCN). I dagsläget lever arten i Spanien (3 000 par), Portugal (35 par) och Frankrike (35 par). De är också på väg att återintroduceras i Bulgarien och Grekland.

Samtidigt har det hittats oroväckande nivåer av rovfågeldödande diklofenak i svenska vatten och det har konstaterats att medlet även är ett hot mot örnar.

Källor: Vulture Conservation Foundation, The Guardian och Science Direct

Mer att läsa