Gå till innehållet

Göteborg först i landet med att sluta med mikroplast

Allt mer plast hamnar i haven. Det har en “obehaglig” påverkan på fiskar och 90 procent av alla havsfåglar har ätit plast. Nu har Göteborg, som första kommun i landet, beslutat att inte köpa in produkter som innehåller mikroplast. 

Mikroplaster finns i alla möjliga produkter, så som hudvård, schampoo, plastpåsar och tandkräm och de uppstår även i haven när större plastföremål finfördelas. En del mikroplast äts av fiskar eller mindre djur och hamnar till slut genom näringskedjan även på våra tallrikar.

Att få bort plasten ur haven är enligt Martin Hasselöv, marinkemist vid Göteborgs universitet, omöjligt.
– Enda sättet att minska omfattningen av problemen är att minska tillförseln, säger Martin Hasselöv till P4 Göteborg.

I veckan fattade Göteborgs kommun beslut om att granska alla inköp som görs och undvika att köpa produkter som innehåller mikroplast.

– Det här kommer sända signaler till marknaden, säger Ulf Kamne, miljöpartistiskt kommunalråd. Och jag är säker på att vi får efterföljare bland andra kommuner, vi ligger långt fram och tar modiga beslut på miljöområdet. Vi kommer som första kommun att ta reda på vilka produkter som faktiskt innehåller mikroplast, jag är rädd för att det finns i fler produkter än vad vi tror.

Källa: P4 Göteborg

Mer att läsa