Gå till innehållet

Gore-tex slutar med miljöfarliga PFAS-kemikalier efter protestkampanj

Gore Fabrics, som tillverkar Gore-Tex, ska fasa ut skadliga PFAS-kemikalier till 2020, skriver Greenpeace. Gore Fabrics är en stor producent av membran och impregnering till friluftskläder och har märken som The North Face och Haglöfs.  

LÄS ÄVEN: • Greenpeace: Friluftskläder förorenar naturen

PFAS, som står för högflourerade ämnen, används i friluftskläder för att göra dem smuts- och vattenavstötande. Det kan ta flera hundra år för naturen att bryta ner dessa kemikalier och de misstänks också vara cancerframkallande och hormonstörande. PFAS-kemikalierna ansamlas i levande organismer där de binder till proteiner och lagras i organ i kroppen, till exempel i levern och i blodet.

LÄS ÄVEN: • Rikstäckande studie av högfluorerade ämnen i vattendrag

Greenpeace har drivit en uppmärksammad kampanj sedan 2015 med friluftsfolk och andra miljöengagerade för att avgifta friluftsmärkena, så organisationen räknar detta som en stor seger. Greenpeace skriver att hundratusentals friluftslivsmänniskor har agerat. Det har lett till att märken som Paramo, Rotauf och Vaude tog ledningen i utfasningsarbetet redan i början av sommaren 2016.

Enligt Anders Glynn, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket, är PFAS ett av de största hoten mot svenskt dricksvatten.

Källor: Greenpeace, Kemikalieinspektionen, Naturskyddsföreningen

Mer att läsa