Gå till innehållet

Golfbana restaureras med hänsyn till hotade bin

Bi på kärleksört. Foto: Holger Ellgaard via Wikimedia

Bi på kärleksört. Foto: Holger Ellgaard via Wikimedia

När golfbanan i Ekerum på mellersta Öland restaureras under hösten görs det med hänsyn till hotade vildbin och andra insekter som lever i de sandmarker som finns i närheten. Åtgärderna kring golfbanan kommer gynna arterna och “bli en viktig pusselbit i återskapandet av en grön infrastruktur av torra ängsmarker och sandmarker på mellersta Öland”, enligt ett pressmeddelande från länsstyrelsen i Kalmar.

Vid golfbanan ska det ordnas en miljö med torrängar, blommande ängsmarker och sandmarker som insekterna kan bygga bon i. Förhoppningen är att området ska locka till sig vildbin, som är väldigt viktiga för pollineringen av exempelvis jordbruksgrödor. I Sverige räknade Jordbruksverket 2009 med att bins pollinering har ett värde av mellan 189 och 325 miljoner kronor.

– Det här är ett fint exempel på hur vi som myndighet kan samverka med näringslivet och skapa vinster både för naturen och för företaget. Jag ser att det här är ett arbetssätt som vi kan använda mera på länsstyrelsen, exempelvis tidigt i planprocesser, genom att samordna naturvårdsinsatser med en planerad utveckling av ett område, säger landshövdingen Stefan Carlsson.

Läs mer:
Fler artiklar om bin.
Anpassa din trädgård för att hjälpa bina.

Källa: Länsstyrelsen i Kalmar

Mer att läsa