Gå till innehållet

Ny webbplats för dig som vill ha koll på Sveriges fåglar

Kollage av Glutt

Nu finns det en ny svensk webbplats om fåglar som visar de senaste anmärkningsvärda fynden i landet på ett överskådligt sätt. Natursidan intervjuar utvecklaren som ligger bakom Glutt – Magnus Rahm.

Det var en serie sammanträffanden som ledde fram till skapandet av Glutt. Magnus Rahm hade precis avslutat Regionala rapport­kommittén i Göteborgs hemsida och kände att det vore kul att lära sig mer om webbutveckling, vilket han också behövde kunna i sitt arbete. Dessutom tyckte han det saknades ett bra sätt att hålla sig uppdaterad om “när det dyker upp någon tung raritet i landet”.

– Jag har också märkt att det finns en viss saknad efter en del funktioner som fanns i gamla Svalan, och många har inte varit helt förtjusta i Artportalens fyndvisning som till exempel blandar ormörnar i Skåne med knölsvanar i Lappland, eftersom de båda är ovanliga men bara på lokal nivå, förklarar Magnus Rahm.

Skärmdump från Glutt.se

Han berättar också att Pär Lydmarks och Magnus Ungers lite ålderstigna sajt Kustobsar.se inspirerat honom med en väldigt trevlig layout som många uppskattar och som han tyckte var värd att sprida till hela landet i mobilanpassad form. Så när Artportalen utannonserade att de skulle släppa sitt API, som behövs för att automatiskt hämta rapporter till en webbsida, började Magnus Rahm bygga på Glutt.

– Då insåg jag inte riktigt hur mycket jobb det skulle innebära, erkänner han.

Till slut är Glutt klar och att döma av de första reaktionerna från Sveriges fågelskådare var det efterlängtat.

Vilka fördelar har Glutt jämfört med Artportalen?
– I mitt tycke är den största fördelen att allt är samlat på en sida så att jag lätt kan scrolla igenom hela innehållet medan jag väntar på bussen och sedan känna att jag har full koll på allt det roligaste. I Artportalen måste jag alltid bläddra mellan flera olika sidor och man känner sig aldrig riktigt säker på om man hittat de häftigaste fynden och de bästa bilderna eller om det finns några guldkorn kvar. Sidan fungerar lika bra på mobil som på dator eller surfplatta, så det går bra att använda Glutt i fält. Slutligen lyfter sidan fram rapporter med ovanligt höga antal, vilket ofta kan vara precis lika häftigt som rariteter. Hur många såg till exempel att det uppskattades finnas 15 000 ladusvalor vid Tåkern sista augusti? Det fyndet lyfter Glutt fram.

Hur skulle du vilja utveckla Glutt framöver?
– Det vore roligt att bygga en liknande sida för andra artgrupper än fåglar, särskilt insekter. Men det låter sig inte göras alldeles enkelt eftersom det är mycket fler arter som dessutom rapporteras mycket mer sporadiskt, så underlaget för att göra ett automatiskt, intelligent urval är sämre. Jag har också funderat på om man skulle kunna följa vårens ankomst på ett trevligt sätt, men det är än så länge väldigt diffusa tankar och jag har ju några månader på mig.

Mer att läsa