Gå till innehållet

Global konsert för klimatet med kända artister

Lördag den 16 oktober äger Climate Live rum. Då uppträder en lång rad internationella artister på 45 platser runt om i världen. I Sverige deltar bland andra First Aid Kit, Lars Winnerbäck, Sofia Jannok och Daniel Adams Ray. Konserten är gratis och kommer även livestreamas.

Bakom Climate Live står ungdomsrörelsen Fridays For Future och målet är att skapa uppmärksamhet kring klimatkrisen och sätta press på världens ledare att agera.

– Vi befinner oss i en existentiell kris där vi är i starkt behov av att nå ut till folk och uppnå allmän krisinsikt. De med störst plattform har störst ansvar att kommunicera vår situation och med hjälp av musik kan vi nå fler, vilket är målet med Climate Live, säger Greta Thunberg, en av arrangörerna bakom Climate Live Sweden.

Konserten i Sverige sker i centrala Stockholm på kvällen den 16 oktober, men kommer även livestreamas kostnadsfritt. Bland de medverkande artisterna hittas bland annat Johanna och Klara Söderberg från First Aid Kit. De hoppas med musikens kraft kunna hjälpa till att inspirera och sprida budskap:

– För två år sedan spelade vi på Fridays For Future med Greta Thunberg i Stockholm. Vi blev  berörda av alla unga människor som var där och deras kämparanda. Det kändes som om en våg av förändring låg i luften. Sedan dess har inte tillräckligt hänt. Problemet med klimatförändringarna är akut. Vi måste sätta press på politiker att skapa förändring.

Sofia Jannok hoppas kunna påminna världens ledare om att det finns sätt att bruka naturen utan att förbruka den:

– Jag är så glad att Climate Live anordnas, inte bara som artist, utan kanske mest som same. Få har värdesatt unga samiska röster på det vis Fridays For Future gjort när de besökt Sápmi. Vi urfolk vill vara med och påminna världens ledare om att det finns sätt att bruka naturen utan att förbruka den. Med musiken kan vi tillsammans nå människors hjärtan för klimatet och vårt gemensamma hem jorden.

Andra klara artister är Lars Winnerbäck, Victor Leksell, Melissa Horn, Daniel Adams-Ray, Tjuvjakt och Oscar Stembridge. Ytterligare artister tillkommer framöver.

Bland talarna finns klimataktivisterna Mitzi Jonelle Tan, Greta Thunberg, Elleonora Ali Uddman och forskaren Alasdair Skelton.

Källa: Climate Live

Mer att läsa