Gå till innehållet

Global klimatstrejk 19 mars – “inga fler tomma löften”

Fridays For Future-skyltar från strejken 24 maj 2019.

Fridays For Future-skyltar från strejken 24 maj 2019. Den 19 mars 2021 hålls strejken online på grund av pandemin. Foto: Erik Hansson

Den globala rörelsen Fridays For Future har tröttnat på makthavares tomma löften som inte leder till konkret, omedelbar handling. Därför har de utlyst en internationell klimatstrejk online, fredag den 19 mars.

– Våra makthavare fortsätter att förmedla otydliga och tomma löften om framtida bättring istället för att agera här och nu. Vi behöver inte meningslösa mål för 2045 eller nettonollmål fulla med kryphål, utan konkret, omedelbar handling som är i linje med vetenskapen. Vår koldioxidbudget håller på att ta slut. Klimatkrisen orsakar redan idag död och förstörelse och läget kommer att förvärras ju mer tid som tillåts gå innan vi agerar. För att vi ska kunna undvika de värsta scenarierna krävs det årliga, juridiskt bindande mål som tar hänsyn till rättvisa och jämlikhet.
Vi behöver inte fler tomma löften, vi behöver handling, skriver Fridays For Future på sin webbplats.

I en debattartikel på Aftonbladet förtydligar rörelsen att även Sverige, som gärna slår sig för bröstet när det gäller sin miljöpolitik, ligger långt efter vad som borde ha gjorts vid det här laget. Dels är Sveriges löften inte tillräckliga, de är fulla med kryphål och målet med nettonollutsläpp till 2045 räknar inte med stora utsläppskällor som skogsbruk och internationell transport samt konsumtionsbaserade utsläpp utanför Sveriges gränser.

– Av alla brister med Sveriges nuvarande klimatpolitik är det mest genomsyrande problemet att den är byggd på löften om framtida bättring snarare än de facto-åtgärder här och nu, skriver Fridays For Future i debattartikeln.

Global onlinestrejk 19 mars
För att protestera mot att alldeles för lite händer sker det en global klimatstrejk fredag 19 mars. Deltagare uppmanas att använda hashtaggen #NoMoreEmptyPromises och antingen göra en skylt med texten, ta en selfie med skylten och lägga upp i sociala medier. Det finns också instruktioner om en vykorts-, mejl och Twitterkampanj för att höra av sig till makthavare med sina åsikter om bristen på agerande.

Mer att läsa