Gå till innehållet

Glädjande nyheter för Indiens kraschade gampopulation

Delstaten Madhya Pradesh har Indiens tätaste bestånd av gamar. När den senaste räkningen nu är klar visar den på en 12-procentig ökning av antalet gamar i området. Ett glädjande besked med tanke på att landets gamar minskat med 99 procent de senaste 20 åren.

Summan gamar landade på 7906 stycken, vilket är en ökning med 864 sedan senaste räkningen 2016.

– Det är fantastiska nyheter att räkningen visar på en ökning i de största delarna av området. Det visar att gamarnas livsmiljöer är trygga i Madhya Pradesh, som har landets högsta antal gamar. Men det har skett en minskning i fyra av sju tigerreservat och i Kuno Lion-projektet. Vi undersöker vad det beror på, säger naturvårdschefen Alok Kumar till Hindustan Times.

LÄS ÄVEN: • Indien stoppar medel som hotar gamar

I Madhya Pradesh lever ungefär 47 procent av den totala populationen av indiska gamar och 21,6 procent av bengalgamarna. Enligt Bombay Natural History Society fanns det 40 miljoner gåsgamar i Indien i början av 1990-talet. De senaste 20 åren har över 99 procent av dem dött.

LÄS ÄVEN: • Gamar fortfarande utsatta för stora hot i Asien, Europa och Afrika

Anledningen till den kraftiga nedgången är det smärtstillande medlet diklofenak, som även finns i läkemedel som Voltaren och Eeze. Problemet med diklofenak för gamar är att det är mycket vanligt att ge gamla bruksdjur smärtstillande medicin, som till exempel diklofenak, under deras sista levnadsår för att bibehålla arbetskapaciteten till det bittra slutet. Det var först år 2004 i en studie utförd i Pakistan som sambandet kunde fastslås – gamarna får i sig substansen när de äter djurkadaver och den antiinflammatoriska substansen förstör gamarnas njurfunktion.

Även om diklofenak är förbjudet i Pakistan, Indien och Nepal, finns det fortfarande att köpa på svarta marknaden och kontrollerna att lagen efterföljs är otillräckliga.

Källa: Hindustan Times

Mer att läsa