Gå till innehållet

Gitarrer av hotade träsorter låter inte bättre

Akustisk gitarr. Foto (beskuret): Baka9kEget arbete, CC BY-SA 3.0, Länk

Många träslag som anses ha en överlägsen akustik i gitarrer är sällsynta och är inte hållbart producerade. Nu har forskare visat att gitarrister i ett omfattande blindtest inte kunde höra skillnad på gitarrer av olika träsorter.

Forskarna lät bygga sex gitarrer med exakt samma mått. Det enda som skiljde var träslaget på ryggen och sidorna. De använde brasilianskt rosenträ (brazilian rosewood, rödlistad som “sårbar”), indiskt rosenträ (indian rosewood, “sårbar”), mahogny, lönn, sapeli och valnöt. Därefter fick 52 gitarrister testa gitarrerna i ett blindtest. De gav i stort sett likadana omdömen om alla sex gitarrerna och kunde varken höra eller känna skillnaden på dem.

LÄS ÄVEN: • Handelsrestriktioner ska hindra utrotning av rosenträd

– Våra resultat tyder på att träslaget i gitarrens rygg har en försumbar effekt för ljudkvaliteten och känslan i en akustisk gitarr med billigare och mer hållbart producerat trä fungerar som alternativ till dyra och hotade trädslag utan att ljudkvaliteten försämras, berättar Christopher Plack vid Lancaster University.

Även tidigare studier har visat att träslaget i gitarrens rygg har liten betydelse för ljudet som skapas.

Både brasiliansk och indisk rosenträ är uppsatta på Convention on International Trade of Endangered Species (CITES) lista över handel med hotade arter. De är listade i det så kallade Appendix II, vilket innebär att arterna riskerar att bli utrotningshotade om inte handeln kontrolleras. För att handla med dem krävs sedan 2017 ett intyg.

Källor: Science Daily och “Effect of back wood choice on the perceived quality of steel-string acoustic guitars

Läs mer

Mer att läsa