Gå till innehållet

Gamdödande och hälsovådliga diklofenak nu i Europa

Smutsgam, Yumani River, Indien. Foto: Maths Nilsson

Smutsgam, Yumani River, Indien. Foto: Maths Nilsson

Vi har tidigare skrivit om hur den antiinflammatoriska substansen diklofenak fått gampopulationer i Nepal och Indien att krascha och att det sprids allt mer i svensk natur.

Sedan dess har medlet förbjudits i Indien, men nu har diklofenak godkänts för användning till boskap i Italien och Spanien, trots att det finns säkrare alternativ på marknaden och trots att det är i dessa länder 80 procent av alla europeiska gamar lever. Flera av dem anses dessutom vara utrotningshotade.

Enligt experter från BirdLife i Spanien och Storbritannien, samt organisationen Vulture Conservation Foundation, kan diklofenakanvändningen i områdena orsaka massdöd bland hotade och ekologiskt värdefulla vilda djur.

Dessutom anses diklofenak, som bland annat finns i smärtstillande läkemedel som Voltaren, Arthrotec och Eeze, farligt för människor. I februari 2013 föreslog flera forskare att ämnet borde strykas från WHO:s lista över rekommenderade läkemedel eftersom risken för stroke och hjärtattack “ökar betydligt” med diklofenak.

Källa: BirdLife

Mer att läsa