Gå till innehållet

Fyra gripna för att ha skjutit orangutang 130 gånger

Borneoorangutang, akut hotad på grund av palmoljeplantager och tjuvskytte. Foto: Marc Veraart via Flickr, CC BY-ND2.0

Natursidan har tidigare skrivit om en borneoorangutang i Indonesien som hade skjutits 130 gånger. Nu har fyra bönder arresterats för skjutningen. Bönderna sköt orangutangen för att den hade ätit odlad ananas och därmed förstört delar av skörden. De åtalade kan få fängelsestraff upp till fem år och 7000 dollar i böter eftersom borneoorangutang är en skyddad art enligt lag. Den är även rödlistad som akut hotad.  

En rapport som nyligen publicerats visar att över 100 000 orangutanger på Borneo har försvunnit de senaste 16 åren. Anledningen är att regnskogen har förvandlats till främst palmoljeplantager och därmed har de vilda djurens livsmiljö krympt. En stor mängd orangutanger har även skjutits.

LÄS ÄVEN: • Orangutanger på Borneo nu akut hotade

Enligt en rapport  från 2015 från Jordens Vänner betalar palmoljeföretag i östra Kalimantan lokalbefolkningen kring 10 dollar för varje skjuten orangutang, vilket kan förklara varför många har skjutits.

Teddy Ristiawan, chef på East Kutai polisdistrikt, säger i ett uttalande att alla de misstänkta turades om att skjuta orangutangen. Obduktionen visade att orangutangen hade ätit ananas. Det här är andra gången i år som en borneoorangutang har skjutits.

LÄS ÄVEN: • Greenpeace om hur man ska resonera om palmolja

Källor: Mongabay, Current Biology

Mer att läsa