Gå till innehållet

Frankrike tillåter 40 procent större vargstam

Vargar i hägn. Foto: Frida Hermansson 

Frankrike har utannonserat att de ska tillåta vargpopulationen växa med nästan 40 procent, från 360 till 500 fram till år 2023, uppger BBC. Beslutet motiveras med att Frankrike, precis som Sverige, skrivit under Bern-konventionen om att skydda vargen. 

På 1930-talet utrotade franska jägare vargar från landet, men på 1990-talet vandrade de åter in i landet från Italien och i dagsläget finns det ungefär 360 individer i landet. Det är ungefär lika många som beräknas finnas i Sverige (355 enligt Naturvårdsverket).

LÄS ÄVEN: • Ny studie: Laglig vargjakt minskar inte tjuvjakt

I Frankrike är dock problemet med att vargar tar får betydligt större än i Sverige. Uppemot 8000 får och andra boskap dog i påstådda vargattacker i Frankrike 2016. Det kan jämföras med de ungefär 550 får som dödades eller försvann på grund av varg i Sverige under samma år.

Myndigheterna i Frankrike tillåter jakt på 10-12 procent av vargstammen, det vill säga ungefär 40 stycken. Fårägare kan också ansöka om medel från staten för att skydda sina djur.

LÄS ÄVEN: • 1 500 vargar lever nu i Polen efter jaktförbudet 1998

Fårägare i Frankrike har protesterat mot att inte fler vargar skjuts.

Vargen har de senaste åren gjort en stark återhämtning i Europa. I januari sågs en varg i Flandern i Belgien för första gången på ett århundrade och i Tyskland har vargarna ökat med 15 procent på ett år och uppgår nu till 60 flockar.

Källa: BBC

Mer att läsa