Gå till innehållet

Frankrike förbjuder import av lejontroféer

Frankrikes miljöminister Ségolène Royal har meddelat att landet inte längre kommer utfärda tillstånd för att importera lejontroféer. Dessutom kommer hon jobba för att EU ska införa hårdare regler för troféimport av andra arter.

Mellan åren 2010 och 2013 importerades över 100 lejontroféer till Frankrike, men nu kommer det inte längre vara tillåtet. Frankrike blir därmed det första EU-landet att förbjuda import av lejontroféer.

Beslutet togs emot med stor glädje av organisationen Lionaid som försöker påverka politikerna i Storbritannien att införa ett liknande förbud:

– Inom EU var Frankrike en av de största importörerna av sådana troféer. Nu kommer vilda lejon vara säkrare utan närvaron av franska troféjägare. Vi räknar med att Frankrikes beslut kommer skapa en dominoeffekt inom EU och att vi snart kommer få höra talas om fler länder som säger nej till troféimport. 

Tidigare i år införde även Australien ett förbud. EU godkände dock nyligen fortsatta importer av lejontroféer från Tanzania, Zambia och Mozambique.

Källa: The Guardian

Mer att läsa