Gå till innehållet

Framgångsrikt projekt i Finland tar bort hinder från floder

Floden Hiitolanjoki

Floden Hiitolanjoki. Foto: SeppVeiOwn work, Public Domain, Link

WWF i Finland har tillsammans med partners och en del kända ansikten lyckats få igenom den största återställandet av en flod i landets historia när tre dammar tas bort från Hiitolanjoki. Därmed öppnas en gammal vandringsväg för fiskar upp för första gången på 200 år.

Det framgångsrika samarbetet har skapat stor uppmärksamhet både från media och allmänheten och har skapat ett intresse för att ta bort fler dammar runt om i landet.

Projektet började 2015 när Finland ville skapa fler vattenkraftverk. WWF i Finland ansåg att även om tanken på ren el var god så skulle det ske på bekostnad av landets sötvattensmiljöer. Miljöorganisationen startade en informationskampanj om vilken skada vattenkraft och vattenkraftdammar kan ha för arter som lever i floder och andra vattendrag som påverkas.

Kampanjen skapade inte bara ett motstånd mot att skapa fler dammar, den ökade också intresset för att frigöra vattendrag genom att ta bort befintliga dammar eller skapa vandringsvägar runt dammarna.

Nu har Finland lagt in ungefär 180 miljoner kronor i sin budget för att ta bort ytterligare dammar och WWF har skapat en framgångsrik insamlingskampanj för att ytterligare finansiera öppnandet av landets vattendrag. De senaste åren har WWF Finland med partners tagit bort 30 dammar och andra vandringshinder. Flera av dessa har organisationen kämpat för att få bort i 30 år. Nu har det plötsligt lossnat.

– Det är inget mindre än ett paradigmskifte, sammanfattar Sampsa Vilhunen, WWF Finlands programchef för hav och sötvatten.

En av floderna som nu kommer öppnas upp är Hiltolanjoki. Tre dammar ska tas bort med start år 2021.

Video från YouTube

Genom att spela videon accepterar du YouTubes dataskyddspolicy.

Källa: youtu.be

De tre dammarna som ska tas bort från Hiltolanjoki.

Källor: WWF Finland och WWF Nederländerna

Mer att läsa