Gå till innehållet

Framgångsrik flytt av starkt hotade flodpärlmusslor

Flodpärlmussla. Foto: I, Boldie, CC BY-SA 3.0.

Länsstyrelsen i Jönköping beslöt 2016 att den starkt hotade arten flodpärlmussla skulle evakueras från Gnyltån i Vetlanda kommun. Det var första gången någonsin som en art flyttades från sin naturliga miljö. Vid en inventering nyligen kunde konstaterats att flytten gick bra. Det rapporterar SVT Jönköping.

Flodpärlmusslorna i Gnyltån riskerade att dö eftersom det blivit alldeles för torrt i ån. Därför flyttades under 2016 hela 1500 musslor till en plats med betydligt mer vatten. Flytten blev framgångsrik.

LÄS ÄVEN: • Stort projekt ska återställa vattendrag åt fiskar och flodpärlmusslor

– Det har gått bra och även de musslorna som var kvar i Gnyltån klarade sig också, säger Anne-Catrin Almer, vattenhandläggare på Länsstyrelsen till SVT Jönköping.

LÄS ÄVEN: • 60 km vattendrag får unikt skydd i Jönköping

Flodpärlmusslorna är rödlistad som ”starkt hotad” och kan bli över 200 år gamla, men de är beroende av öring för att reproducera sig. När musslan släpper ut sina larver måste de nämligen fästa sig på gälarna hos en öring. När de sedan levt som parasiter hos öringarna ett tag blir de självständiga, men det är endast en av 100 miljoner larver som lyckas etablera sig som mussla.

Källor: SVT Jönköping och P4 Jönköping

Mer att läsa