Gå till innehållet

Foto på ett av världens minst kända kattdjur

Borneoguldkatt 2014. Foto: Sebastian Kennerknecht, Panthera

Borneoguldkatt 2014. Foto: Sebastian Kennerknecht, Panthera

Igår fick vi spännande bilder från vildkattsorganisationen Panthera. De har lyckats fotografera ett av världens minst kända och mest hotade vilda kattdjur – borneoguldkatten (Bay Cat, Catopuma badia), som är ungefär lika stora som våra tamkatter. Det är första gången någonsin som det tagits högupplösta bilder på den nattaktiva borneoguldkatten som lever i Borneos djungler.

Tidigare bild på borneoguldkatten. Foto: A.J. Hearn och J. Ross /Wild CRU

Tidigare bild på borneoguldkatten. Foto: A.J. Hearn och J. Ross /Wild CRU

Det första fotografiet av borneoguldkatten någonsin togs 1998 och senare försök med uppsatta kamerafällor under två års tid (2003-2005) resulterade i ett enda bildbevis för dess existens.

Även den här gången var borneoguldkatten synnerligen svårfotad. Det krävdes två resor till området och sammanlagt tre månader i fält innan de fick en bild, på en borneoguldkatthane i sin gråa fas. Deras andra fas är rödbrun.

– Jag är exalterad över att ha kunnat ta en bild på den svårsedda borneoguldkatten, men ingenting skulle få mig att bli gladare än om bilden kunde bidra till att arten räddas, säger fotografen Sebastian Kennerknecht som jobbade tillsammans med Panthera med projektet.

Källa: Panthera

Mer att läsa