Gå till innehållet

Förvildade tamkatter täcker nu 99,8% av Australien

Katt. Foto: Erik Hansson

Katter är skickliga och aktiva jägare som tar mängder med byten när de förvildas. Foto: Erik Hansson

En stor undersökning av Australiens många förvildade tamkatter har förvisso konstaterat att de är färre än man tidigare trott, men det lever i snitt en katt på var fjärde kvadratkilometer i Australien och sammanlagt finns det mellan 2,1 och 6,3 miljoner individer och de är en stor fara mot de flesta mindre djur.

LÄS ÄVEN: • Australien ska döda 2 miljoner katter för att rädda 120 arter

Man räknar med att förvildade tamkatter utrotat ungefär 20 ursprungliga australiska arter och gjort att många fler är nära utrotning. Faktum är att alla djur som väger under tre kilo kan drabbas av katterna som nu täcker 99,8 procent av Australiens yta (15 gånger större än Sverige). Det är bara några öar som rensats från katter och 16 reservat som satt upp kattstängsel för att skydda naturen som inte har några förvildade tamkatter i dagsläget.

LÄS ÄVEN: • Största förbättringen för hotade arter i Australiens historia när fågelö rensats på djur

Den nya forskningen har samlar in data från nästan 100 undersökningar från 40 olika forskare. Trots att man kom fram till att det “bara” finns mellan 2,1 och 6,3 förvildade tamkatter och inte 20 miljoner som man tidigare trott, så innebär det bara att katterna är ett ännu större hot mot andra djur i Australien, menar forskaren Sarah Legge.

LÄS ÄVEN: • 1 av 9 däggdjur utrotade i Australien på 200 år

Det har föreslagits att två miljoner förvildade tamkatter ska skjutas eller förgiftas, men de är svåra att jaga. Andra insatser för att rädda Australiens inhemska djurliv är att försöka öka antalet dingor (vildhundar) i vildmarken eftersom de tycks ha en hämmande effekt på kattpopulationer. Samtidigt ger sig inte dingon på lika små bytesdjur som katterna, vilket ytterligare minskar utrotningsrisken för flera arter.

Katterna anlände till Australien med brittiska nybyggare på 1800-talet och har sedan dess spritt sig i vilda populationer i landet. Förutom insatserna som nämns här ovan ska regeringen även försöka skapa hårdare kontroll över kattägande och också få bättre koll på kattpopulationen med sterilisering och mikrochip. Det har även höjts röster för att tamkatter enbart ska vara inomhus.

 

Källa: The Guardian

Mer att läsa