Gå till innehållet

Fortsatt torka i stora delar av landet med rekordlåg grundvattennivå

Torka. Foto: Erik Hansson

Sommaren var på många håll rekordtorr och höstregnen har uteblivit. Det innebär att grundvattennivåerna i landet är fortsatt låga, på sina håll de lägsta som någonsin uppmätts i november.  Läget kan bli kritiskt om det inte snart fylls på, enligt Sveriges geologiska undersökning (SGU).

– Det är anmärkningsvärt att nivåerna inte har stigit som de brukar. Under hösten suger växterna inte upp vätskan i lika stor utsträckning som under sommaren och mer av vattnet kan rinna ner i vattenmagasinen. Men det har regnat så lite att vattennivåerna står still eller i flera fall fortfarande sjunker på många platser, säger grundvattenexperten Fredrik Theolin, till Dagens Nyheter.

LÄS ÄVEN: • Sommarens extremvärme och torka slog hårt mot skördarna

För närvarande är grundvattennivåerna under de normala eller mycket under de normala i större delen av Sverige även om de nordligaste delarna av landet klarat sig något bättre. På flera håll uppmätte SGU de lägsta nivåerna någonsin för november månad. 

LÄS ÄVEN: • Torkan i svenska vattendrag ”på gränsen till naturkatastrof”

Det gäller både de stora magasinen till kommunalt vatten och till privata brunnar. På flera håll i landet hade lantbrukare problem med torra brunnar i somras och de har inte fyllts på.

Enligt SMHI blir det fortsatt torrt de kommande dagarna, sett över hela landet.

Källor: Dagens Nyheter och SGU

Mer att läsa