Gå till innehållet

Förstört akvarium har spritt glupsk, vacker och giftig fisk

Drakfisk. Foto: Alexander Vasenin

Drakfisk. Foto: Alexander Vasenin via Wikimedia

1992 drabbade orkanen Andrew USA:s östkust. Då förstördes ett akvarium och några drakfiskar släpptes ut i havet. Det är troligen så det gick till när en ny invasiv art etablerade sig i ett nytt ekosystem. 20 år senare är den glupska, vackra och giftiga drakfisken den dominerande arten i området.

Det är anmärkningsvärt eftersom den tidigare levde i betydligt varmare zoner, men i takt med att havet värms upp har arten expanderat sina revir. Eftersom den äter stora mängder algätande fiskar så har drakfiskarnas utbredning drabbat korallrev hårt eftersom dessa kvävs när inte algerna äts upp.

Att hindra den här utvecklingen är inte lätt och hittills har forskarna enbart märkt att kalla vattentemperaturer under vintern hämmar drakfiskens expansion. Däremot äts drakfiskar av arten groupers (Epinephelus, en underfamilj till havsabborrar), men eftersom dessa bjässar har överfiskats i Atlanten krävs det enligt forskarna och IUCN nya skyddade havsreservat för att de ska kunna återhämta sig och i sin tur reducera antalet drakfiskar.

Källor: IUCN och NOAA

Mer att läsa