
Att få in rester av ogräsbekämpningsmedel från jordbruket i trädgårdsodlingen kan orsaka stora skador på flera växter. Tomatodlare från bland annat Storbritannien, Norge och Sverige har rapporterat om problemet i flera år och nu verkar det även finnas en koppling till vanliga produkter med flytande växtnäring.
– Det började förra året. Jag har odlat hela mitt liv, men jag förstod ingenting. Tomaterna hade fått stora skador. De hade krullat ihop sig så att blasten bildat små knutar och tillväxten stannade av. Jag visste att jag inte övergödslat så det här var något helt annat. Som att de blivit förgiftade, berättar Lena Israelsson, journalist, odlare och mångfaldigt prisbelönt trädgårdsboksförfattare.
Hon skrev nyligen i sociala medier och på sin blogg och uppmanade folk att skicka in bilder på missbildade tomatplantor och om de använt någon form av flytande växtnäring på dem.
– Det är fler än hundra som hört av sig nu och det bara fortsätter skickas in bilder. Jag trodde inte det var så många, säger hon.
Även i Norge har det uppmärksammats. Trädgårdsmästaren Janne Frydenlund berättar att mängder av privatpersoner sedan 2018 har försökt påtala problemet för plantskolor, men blivit ignorerade. Hennes egna odlingar drabbades under 2019 och 2020 och hon förstod att det var något som var fel. I april i år startade Janne Frydenlund en namninsamling. Frågan har även lyfts av den norska trädgårdsbloggen Det grönne skafferi.
Näring med bekämpningsmedel
Näringslösning till växter innehåller rester från livsmedelsproduktion, ofta i form av vinass. Vinass är en biprodukt från jästindustrin och används i ekologisk odling av exempelvis spannmål, oljeväxter, sockerbetor och vall. Men det är kemikalier som kan ha följt med i vinassen som troligen är problemet. Nämligen aminopyralid och klopyralid, två liknande bekämpningsmedel mot ogräs som används i jordbruket.
Att dessa ämnen har en negativ påverkan via jord har tidigare uppmärksammats och granskats av den brittiske odlaren Charles Dowding som även fått in mängder av rapporter om saken, odlaren och författaren Sara Bäckmo och på flera andra håll. Det har även påvisats av Norskt centrum för ekologiskt lantbruk och Florida university.

Klopyralid är en godkänd ingrediens i kemiska bekämpningsmedel. Det har så långsam nedbrytning att det finns en lång lista på saker som inte får odlas ett eller två år efteråt. 2016 godkändes aminopyralid användning som växtskyddsmedel i Sverige (2015 inom EU).
Varken klopyralid eller aminopyralid är farliga för människor eller djur enligt Kemikalieinspektionen, men för odlingar kan det ställa till problem. Inte ens halm från en behandlad gröda eller gödsel där samma halm använts som strö får säljas eller ges bort till andra odlare, skriver Lena Israelsson.
Hur hamnar då dessa ämnen i växtnäringen som enligt Lena Israelsson och mängder av andra odlare skadar tomatplantor?
– Jag spekulerar nu, men jag tycker att det är ett rimligt antagande att dessa medel först sprayas på stråsäd för att ta bort örtbladiga växter, som även gurka och tomat tillhör. Om man andra året, när en lång rad grödor inte får odlas eftersom det finns klopyralid i marken, istället odlar betor och sedan gör koncentrat av vinass till växtnäring så blir de ämnena som finns i oldingen väldigt koncentrerat. Norska forskare har hittat klopyramid i skadade tomatplantor som använt detta växtnäringsmedel.
Lena Israelsson är noga med att påpeka att problemen inte verkar uppkomma av alla växtnäringar och att producenterna mycket väl kan vara omedvetna om problemen.
– Eftersom inga breda tester gjorts är det för tidigt att dra slutsatser om vilka preparat som är kontaminerade. Dessutom kan det vara så att en batch är okey, medan nästa är förgiftad. Inte heller företagen som marknadsför dem tycks känna till om de är kontaminerade eller inte. Boven i dramat är alltså inte Plantagen, ICA eller Substral mf l. Däremot har tillverkarna brustit genom att inte ha koll på att medlen är fria från bekämpningsmedel. Men framför allt ligger ansvaret på EU och Kemikalieinspektionen som godkände preparaten 2016, vilket var ett omtvistat beslut på grund av att substanserna är så svårnedbrytbara, skriver Lena Israelsson på sin blogg.
Vad skulle du rekommendera till de som vill använda näring till sina plantor?
– Jag skulle ställa undan flaskan med flytande växtnäring och istället använda utspädd urin (”guldvatten”) till plantor. Tomater kräver mycket näring. Nässelvatten är jättebra, men det är en väldigt mild lösning och är mer av ett komplement. Vill man att tomaterna ska växa tillräckligt så räcker det inte.
Vad har de som hört av sig till dig sagt?
– Alla skriver att de trodde att de slarvat med sin odling och att tomaterna dött av den anledningen. De har inte förstått vad de kan ha gjort för fel. Det är så mycket tid och pengar som investeras i att odla tomater. Dessutom finns all längtan som byggs upp under säsongen. För odlare är det här en katastrof.

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Hej Erik.
Jag kan inte se att klopyralid är godkänt i ekologisk odling, var har du sett det? Jag har pratat en del med Lena Israelsson, och tänkte ta upp detta i dagens Odla med P1, men det blev Maj-Lis som fick ta den fråga i stället. Jag har också hört talas om detta problem sedan några år tillbaka, bland annat från England där man sett att odlare som använt stallgödsel från gårdar, giftet finns alltså kvar i gödseln efter att djuren ätit besprutat gräs. (Medlet Lancelot används även i beteshagar för att ta bort vissa ogräs som är giftiga för hästar). Jag har även sett att många av de flytande gödselmedlen tillverkas utanför Sverige, ICAs tillverkas i Tyskland t ex.
Jättebra att du skriver om detta. Det är en skandal. Jag hoppas verkligen att man går till botten med det hela. Jag önskar att det leder till att produkter som kallas ekologiska och har KRAV-märket ska vara helt ekologiskt producerat, dvs att det bara ska vara ekologiska ingredienser. Sedan vill ju jag förstås att alla kemiska pesticider och handelsgödsel ska förbjudas, men det lär dröja.
Hej Ingela!
Ledsen för sent svar. Jag tolkar det här dokumentet som att klopyralid godkändes som ingrediens i organiska bekämpningsmedel 2016: https://www.swedgeo.se/globalassets/publikationer/sgi-publikation/sgi-p34.pdf
Ja det är ju en präktig skandal som kan drabba branschen hårt. Inte minst eftersom de verkar ha försökt ignorera problemet ett tag.
Har själv drabbats av skador på tomat plantor.
Jag andvände substral ekologiska flytande näring,
slutade att andvända det och andvänder enbart gräs som närg till tomater och gurka.
Hej Erik, detta var en trist nyhet, har jag förstått det hela rätt så är det alltså KRAV-märkt flytande växtnäring som kan innehålla klopyralid? Tack för att du uppmärksammar!
Ja, men inte enbart KRAV-märkt växtnäring. Även andra fabrikat. Kanske köper de från samma leverantörer men sätter olika etiketter på. Kanske är det ett utbrett problem. Det är i alla fall något som plantskolorna och KRAV bör ta på allvar.
Jag fick mina krukväxter förstörda av ICA:s ekologiska växtnäring förra våren. Stora novemberkaktusar släppte alla blad (leder) och kunde inte fås att bli fräscha igen. De få som levde sköljde jag av rötterna på och planterade om. De lever, men inte mer.
Hej, jag har samma skador på mina tomatplantor som ni beskriver ovan, det som växer nytt efter att jag satt plantorna i bokashi-jord krullar ihop sig till små köttiga knölar. Jag har inte tillfört någon extra näring ännu så problemet måste komma från bokashin. Märkligt, vad jag har hört ska växtgifter förstöras i bokackin.
Har också upplevt detsamma med en nyköpt stor vädd.
Använt Grandiol från Lidl
Har haft samma problem. Uppstod innan jag tillfört näring, fanns alltså redan i jorden.
Jag hae använt ica garden ekologisk växtnäring och upplevt samma sak.
Vilka märken ska man passa sig för?
Hej Erik och ni andra
Jag tror det finns i säckjord också. Jag funderade över om det kunde vara någon slags retarderingsmedel som hamnat i jorden jag köpt, växterna kommer upp men står och står utan att det blir någon fart på dem. Men kanske är det samma problem med ogräsmedel i. Planterade om en pion i höstas och tillsatte en säck jord i planteringsgropen. Den bondpionen är hälften så stor som de andra och ser lite sjuk och blek ut. Jag har inte gett den eller andra växter någon extra växtnäring, det måste vara från jorden. Det är verkligen skandal om det är ogräsmedel som går vidare i olika produkter!
Jag har också fått tomatplantor helt förstörda av Icas ekologiska flytande näring I år. Även frösådd dahlia samt rosenskära verkar ha reagerat på gödslet. Konstiga tjocka och krulliga blad och toppar, ibland sammanväxta och missbildade. Så tråkigt..
Jag har också fått missbildade tomatplantor och andra växter som jag vattnat med ICA eco gödning.
Jag har kastat bort tolv fördärvade tomatplantor och har nu insett att både morötter, rödbetor, vitlök och kryddörter inte kommer att bli något. Jag har gödslat med Plantagens flytande ekologiska växtnäring.
Usch vad ledsamt för er alla som har drabbats! 🙁 Jag känner verkligen med er.
Jag har använt Algomin till tomater mm under några år och har inte märkt att det skulle vara något fel med växterna. Det är ju mestadels baserat på brunalger, så kanske att just det märket inte är drabbat av det här eländet.
Jag har använt Änglamarks ekologiska flytande gödning,KRAV. I början såg alla tomater och chiliplantor fina och normala ut. Efter att ha vattnat med änglamarks gödning ser de konstiga ut,krulliga blad och växer dåligt. Trist
Det är så sorgligt, det som händer. Mina tomatplantor var till en början otroligt fina och kraftiga, planterade i tomatjord från Emmaljunga. Började sedan gödselvattna med flytande eko från plantagen. Därefter stannade de av och började krulla ihop sig.
Urin föreslog någon som alternativ. Utspätt ett bra alternativ och gratis men man ska nog vara försiktig om man tar mediciner. Jag ska försöka få mina barnbarn att kissa i min Pipinett.
I våras gödslade min häck (amerikansk hagtorn) med Hasselfors naturlig hönsgödsel, inköpt hos Granngården, utan att jag upptäckte något negativt av det. Sen började jag odla blomplantor (Zinnia elegans) , pikerade de efter några veckor och efter ytterliga någon vecka tillsatte jag försiktig något av ovanstående gödsel. En del dog efter någon tid, och resten stannade av i tillväxten och bladen krusades. Av det 50 plantor jag hade i början har jag i dag ca. 10 stycken kvar och dessa ser sjuka ut!
Ja, Plantagens eco gödsel, för tomater, är lika dålig. Så trist att det fortsätter att säljas i butik om de vet att det skadar skörden.
Jag har använt Nelson Garden Biobact flytande och tomatbladen krullar sig:(
Jag köpte Änglamarks planteringsjord och kogödsel i fjol. Samt flytande Biogödning på Lidl. Jag är lite osäker på vad som kan ha innehållit bekämpningsmedlet men är förskräckt över hur stora problem jag har även i år. En del jord och gödsel använde jag i pallkragar. Den flytande gödningen använde jag mest till tomater, men vid några tillfällen på annat i trädgården.
I fjol planterade jag ut sallat i en låda på balkongen samt sådde nytt i Änglamarksjorden. Plantorna blev förkrympta och såg så fel ut att jag kände aldrig för att äta av dem. Inget av de sådda fröna grodde. Inte heller något ogräs trots att jag lät lådan stå för att se vad som skulle hända. Jag kanske har gödselvattnat någon gång på salladen, men jag misstänkte mer Änglamarks plantjord. Tomatplantorna stannade i växten sen jag planterat om sista gången och gav knappt någon skörd. På hösten slängde jag bort all jord från de krukor där jag odlade tomater för att inte sprida något. Jag har funderat mycket i vinter vad problem kunnat bero på.
I år har jag därför undvikit Änglamarksjord. Planerade vissa tomater i bara Änglamarks kogödsel och annan köpt jord. Vissa tomater fick även lite jord från en pallkrage som jag trodde inte var smittad. De förstnämnda växer ok men inte bra. De andra har krulliga blad. Av att planteras med med någon liter jord som smittats av flytande gödning i fjol?
När jag nu ser vad som händer i sommar får jag nästan panik. I ett land där jag odlade störbönor mellan rosorna i fjol kan jag ha vattnat en enstaka gång med gödningen. Jag använde sannolikt ingen jord från Änglamark. Rosorna var väldigt frodiga och fina i fjol. I år orkar de knappt blomma och är bara gröna på årsskotten, gamla grenarna är helt kala! De blommor jag fått har varit förkrympta. Nya Zeelandspenat har knappt orkat överleva mellan rosenplantorna.
Mangoldstjälkarna är som hårda pinnar och bladen är mindre än vanligt i år. Spenaten grodde och gick i blom direkt. Betorna grodde inte ens. Sockerärtorna är fortfarande två dm höga och utan blommor. En enda sallatsplantan har klarat att gro, men utvecklas inte som den ska.
Jag planerade om tre bouganvilla i fjol. Två ordentligt med delvis av Änglamarksjorden och den tredje största bytte jag bara lite i toppen av krukan. De som fick mer av Änglamarksjorden har knappt överlevt, bladen är förkrympta och inga blommor. Måste slängas. Den tredje är grön men bladen på gamla stammar är halverade i storlek och det har kommit ett fåtal blommor på de längre nyskjutna skotten. Verkar osannolikt att jag gödselvattnat dessa plantor eftersom flaskan förvarades utomhus.
I landet där det växte potatis i fjol kan jag inte ha gödslat förutom lite på i ett hörn på tomatplantor som växte spontant. I år odlar jag störbönor där och det går inte alls i tomathörnet. Plantorna är en halvmeter höga, orkar knappt blomma och det blir inga bönor. Men bönplantorna en bit bort är heller inte helt friska, de orkar liksom inte bära frukt som vanligt.
Jag är ingen superodlare, men har i flera år lyckats bra med just störbönor. Och mina bouganvilla har jag dragit upp från skott och fått massor av blommor på förr. Tomater är ju mer väderberoende, men bättre än såhär brukar det allt gå. Ska försöka ta jord från alla pallkragar och så sallat inne för att se om det gror någonstans. Om jag orkar.
Jag är långtidssjukskriven och har under sex års tid långsamt byggt upp jord i nio pallkragar. Det har varit så bra med trädgårdsterapi för mig, men nu vill jag inte ens gå ut och se eländet.
Vi har planterat i ICAs och Plantagens Kogödsel (i år liksom i många år) och i år växer varken pallkragar , potatis, lök, eller tomater. Tomaterna har krullat ihop sig och sojabönorna grodde överhuvudtaget inte. (jag trodde vi gjorde något fel…) Vi använder enbart Algomin (alger) som extra tillförd näring och därför verkar detta bekämpningsmedel finnas också i Kogödsel- inte enbart hästgödsel eller flytande växtnäring.
Fy så ledsen man blir! Jag har använt ICAs flytande näring, trodde skador berodde på temperaturväxlingar i växthuset. Nu har näringen inte sålts under resten av våren – och plantor återhämtar sig lite, men skörden en bråkdel av den vanliga.
Haft balkongblommor som blommat strålande hela sommaren. Vattnade en gång med Eco Substral. Två dagar senare började växterna bli helt risiga och torka underifrån, som om de råkat ut för brännskador. Jag vattnade precis som vanligt, vid samma tidpunkt. Så, katastrof. Har rensat bort det värsta av allt som dött, men det är som om växterna fått en rejäl smäll! Fattar inte?
Normalt brukar jag ha massor av tomater, men i år blev skörden mycket dålig. Ja den är i princip slut nu! Annars brukar jag ha tomater minst hela november (de får mogna färdigt inomhus)
Allt började bra, men när jag började gödselvattna med Nelson Garden Biopact Tomat, blev bladen krusiga och rullade ihop sig. Nu är det mest bara visset/dött kvar. och några enstaka pyttesmå tomater.
Jag har haft en gurkplanta som gav jättemycket. Den fick inte av den näringen från början. Senare fick den en gödselvattning, DÅ vissnade den ner!!!
Jättetrist med allt. Så tror man att en Kravmärkt produkt ska vara bra!!
Jag är odlare sedan minst 30 år bakåt och har aldrig varit med om ett så dåligt år som 2020. Det var både ohyra och dåligt tillväxt på i princip allt. Jag köper enbart ekologisk jord och näring (Biobact eller Algomin) samt använder Bokashi men det var nog inte bara det som var problemet. Tror både jord och gödsel varit kontaminerat. Även frön kan ha varit genmodifierade från de stora fröodlarna.
Lätt att bli konspiratorisk och tro att man ville sabotera för ekoodlarna när man beslutade att godkänna dessa gifter och att man valt att självkontroll är bästa metod för att följa lagar och regler och det vet väl alla hur bra det kan bli när det är den som producerar som också kontrollerar sin egen produkt. Det luktar korruption lång väg.
Både livsmedelsverket och jordbruksverket har släppt taget om myndighetsutövandet och satt sig på parkett – deras motto har varit att underlätta för företag och ökad kemikalieanvändning) Under parollen fossilfritt jordbruk (för vem?) har kemikaliekartellen lurat i bönder att inte plöja sina åkrar utan man sprayar jorden med glyfosat! Man sprayar även grödorna med glyfosat för att tvinga fram mognad före skörd.
Klopyramid används flitigt inom växtskydd. Kanske dags att höra av sig till jordbruksverket?
https://jordbruksverket.se/vaxter/odling/vaxtskydd/vaxtskyddsradet-och-vaxtskyddsstrategin/vaxtskyddsradet