Gå till innehållet

Första vitstrupiga näktergalen på 15 år i Sverige

Vitstrupig näktergal på Utklippan 2015. Foto: Magnus Friberg

Vitstrupig näktergal på Utklippan 2015. Foto: Magnus Friberg

Den 18 maj upptäcktes en vitstrupig näktergal av Peter Strandvik. Fyndet gjordes på raritetsmagneten Utklippan i Blekinge skärgård och är landets första vitstrupiga näktergal på 15 år. Fågeln var kvar på ön åtminstone till den 25 maj, men sågs inte varje dag.

Efter upptäckten lyckades personalen vid Utklippans fågelstation fånga in fågeln och ringmärka den. Därmed har landets två senaste vitstrupiga näktergal hittats på samma plats. Den senaste för nästan exakt 15 år sedan – den 20-21 maj år 2000.

Under kvällen skickade personalen ut ett larm via Bird Alarm om att det är olämpligt att beträda stora delar av ön Utklippan och personalen svarar oss via sms:
– Vi vill inte ha en invasion i känslig natur med många häckfågelkolonier. Fågeln är dessutom inte återfunnen, sa personalen måndagen den 18 maj.

Magnus Friberg befann sig på Utklippan samtidigt som den vitstrupiga näktergalen och berättar att den fanns på ön åtminstone i en vecka även om den inte sågs varje dag. Han berättar att de larmregler som gäller på ön förbjöd att fågeln larmades ut.
– Under tiden som vi inte fick larma denna så har ön varit överfull med seglare (16 båtar samtidigt) och en skolklass som kampade på ön och levde runt. Men kryssare får enligt fågelstationens regler samtidigt inte gästa ön. Och vi som befinner oss på ön äger tyvärr inte rätten att själva avgöra om vi kan styra upp och hantera ett drag, säger Magnus Friberg om händelsen.

Vitstrupiga näktergalar hittas annars som närmst i Turkiet där de trivs bäst i torra steniga sluttningar på minst 1000 meters höjd.

Läs mer:
Fler artiklar om svenska fågelrariteter.

Källa: Artportalen och Fågelguiden

Mer att läsa