Gå till innehållet

Första tvättbjörnen i Skåne – höjd beredskap

Tvättbjörn. Foto: Bastique via Wikimedia

Tvättbjörn. Foto: Bastique via Wikimedia

En död tvättbjörn har hittats på stranden i Falsterbo i Skåne. Fyndet har lett till att Länsstyrelsen i Skåne höjer beredskapen. Det finns redan ett kamerasystem med doftämnen längs den skånska kusten för att försöka dokumentera om mårdhunden tar sig in i landet. Nu ska dessa kameror även användas för att hålla koll efter tvättbjörnar.

Varken tvättbjörn eller mårdhund är önskade i den svenska naturen eftersom de kan hota vår inhemska biologiska mångfald, saknar naturliga fiender och dessutom kan sprida sjukdomar som är farliga för både människor och djur. I Tyskland har de stora problem med tvättbjörnar och i fjol sköts 70 000 djur. Egentligen hör arten hemma i USA, men den togs till Tyskland under andra världskriget för att användas som pälsdjur.

Den upphittade tvättbjörnen i Falsterbo har nu skickats till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) för att försöka ta reda på om den dött av drunkning och flutit i land eller om den dött av något annat och därmed kanske redan befunnit sig i Skåne.

Källa: Sydnytt

Mer att läsa