Gå till innehållet

Förslag: Sänkt moms för naturturism

Naturturism i form av björnsafari. Foto: Fredrik Nilsson

I dagsläget är det lägre moms för att arrangera en älgsafari på en djurpark jämfört med en älgsafari i naturen. Enligt ett nytt förslag från regeringen och Vänsterpartiet ska det bli ändring på det när momsen på naturguider sänks från 25 till 6 procent. 

Få tips på naturturism i Sverige i vår avdelning.

Förslaget kommer gälla allt från vargsafari, kanotturer, naturvandringar och jaktresor och innebär att en guidning som idag kostar 700 kronor kan bli 100 kronor billigare. Regeringen räknar med att förslaget leder till nya jobb inom de ungefär 2700 naturturismföretag, som idag omsätter cirka 1,5 miljarder kronor per år.

– Vi vill locka fler att upptäcka den svenska naturen. Sverige har många fantastiska naturområden och vi ser ett starkt intresse för natur- och ekoturism. Naturguider och andra ekoturistföretag är ofta företag med lokal förankring, som drivs av människor som bor och verkar i bygden – och som ofta anställer lokalt, säger biträdande finansminister Per Bolund.

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2018 och bedöms minska skatteintäkterna med 320 miljoner kronor 2018 och 290 miljoner kronor efterföljande år.

Källa: Regeringen och Dagens Industri

Mer att läsa