Gå till innehållet

Förslag mot artskyddsbrott – sätt pris på Sveriges natur

Jaktfalk. Foto: Tomas Lundquist http://www.natursidan.se/fotografer/naturfotograf-tomas-lundquist

Jaktfalk. Foto: Tomas Lundquist 

Miljöåklagare Christer B Jarlås och polisen Anders Holmlund tycker att Sverige ska införa ett system liknande det som finns i Finland där djur och växter har en prislista som staten använder för att döma ut skadestånd för artskyddsbrott.

Systemet används i Finland och där kostar det till exempel nästan 64 000 kronor att döda en jaktfalk eller stjäla ett ägg ur dess bo. Vid artskyddsbrott använder domstolarna denna prislista för att döma ut skadestånd. I Sverige döms sällan sådana skadestånd, trots att staten har rätt till det och det tycker miljöåklagare Christer B Jarlås är “konstigt”.

Även Anders Holmlund, polis i Arjeplog och aktiv i jakten på äggplundrare, tror att en prislista skulle underlätta hans arbete och han är övertygad om att det även skulle öka tipsen från allmänheten.

Det är Naturvårdsverket som kan begära skadestånd, men myndigheten uppger för P4 Dalarna att det inte varit “ett prioriterat område”. På Jordbruksverket arbetas det däremot just nu med förslag på förstärkta åtgärder mot artskyddsbrott som ska lämnas till regeringen i december. Utredaren Michael Diemet berättar att en prislista kan ingå i förslagen.

– Jag känner till den finska modellen. En prislapp kan vara ett verktyg som i förlängningen gynna bekämpning av artskyddsbrott. Det är därför som utredningen tittar på förstärkta åtgärder mot artskyddsbrott, säger Michael Diemer till P4 Dalarna.

Läs mer:
Plundring av fågelägg i fjällen fortsätter
• Ytterligare två äggplundrare riskerar fängelse
• Rekordstort artskyddsbrott – 1000 skarvungar dödade

Källa: P4 Dalarna

Mer att läsa