Gå till innehållet

Förslag från EU om antibiotika även till friska djur

Nötkreatur (kor) på bete. Foto: Erik Hansson

Nötkreatur (kor) på bete. Foto: Erik Hansson

Vi har tidigare skrivit om hur antibiotikaresistens är ett allt akutare problem som bara i EU orsakar 25 000 dödsfall per år enligt Världshälsoorganisationen och 23 000 personer dör årligen i USA av resistenta bakterier. Trots detta föreslår nu EU regler som underlättar användningen av antibiotika för boskap. 

Enligt den nya EU-lagen om antibiotika i djurfoder ska djur kunna behandlas även om de inte är sjuka, i förebyggande syfte. Detta trots att det riskerar att leda till allt fler resistenta bakterier som kan leda till svårbehandlade sjukdomar. I USA och EU dör årligen nästan 50 000 personer av resistenta bakterier.

Både Peter Eriksson (MP) och Fredrick Federley (C) tänker försöka stoppa förslaget som kommer från Clara Aguilera Garcia.

– Jag blev faktiskt chockad när jag läste hennes betänkande. Det är mycket allvarligt. Om antibiotika används förebyggande i djuruppfödningen ökar det förbrukningen och därmed utvecklingen av resistenta bakterier, varnar Peter Eriksson (MP) till Dagens Nyheter.

Förhandlingarna kring djurhälsolagen pågår och omröstning sker i november 2015 eller i februari 2016.

Läs mer:
Antibiotikaresistens – ett allt akutare problem

Källa: Dagens Nyheter

Mer att läsa