Gå till innehållet

Forskare slår larm: Utsläpp av flera ton plast årligen från Västkustindustri

Mikroplast i form av plastpellets. Foto: Wusel007Eget arbete, CC BY-SA 3.0, Länk

Forskare på Göteborgs Universitet riktar i SVT Väst skarp kritik mot myndigheterna. Anledningen är att de menar att industrier i Stenungsund släpper ut flera ton plastpartiklar i havet längs Bohuskusten varje år, utan konsekvenser.

Det rör sig om miljontals plastpellets som sprids årligen från industrierna och hamnar i haven i form av mikroplast. Dessa utsläpp har pågått under lång tid och forskarna är kritiska till hur det kan ha fått fortgå, trots att den svenska miljöbalkens hänsynsregler ska förhindra att stora mängder plast läcker ut.

LÄS ÄVEN: • 73% av djuphavsfiskar innehåller mikroplast

– Framförallt undrar vi hur det är möjligt att det inte finns lagstiftning och tillsyn som förhindrar de här läckagen, säger Martin Hassellöv, professor vid institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, till SVT Väst.

I USA har det funnits regleringar för industrierna sedan 90-talet, men i Sverige är det först på senare år som samtalet ens dykt upp, säger Martin Hassellöv i GP.

LÄS ÄVEN: • Mikroplaster allt större problem för valar, hajar och rockor

– Anmärkningsvärt är ju att det för bara ett par år sedan inte ens fanns som punkt i miljötillsynen. Vi ställde oss frågan ‘Hur är det möjligt?’ och började en kartläggning av alla tillstånd och dokument som rör sig mellan företag och tillsynsmyndigheter.

Det visade sig att det hamnar stora mängder plast i haven från svenska industrier utan att det finns lagstiftning eller regleringar som sätter stopp för utsläppen. Väl i havet hamnar plasten i fiskar, havsfåglar och till slut även i den föda vi människor plockar upp från haven. Forskarna anser att tillsynsmyndigheterna “helt verkar ha bortsett från plastutsläppen”.

LÄS ÄVEN: • Ny studie: Plast är nu en tydlig del av geologin i människans tidsepok

Både länsstyrelsen i Västra Götaland och ett av de utpekade företagen, Borealis, menar att det jobbas aktivt med frågan och att det gjorts vissa framsteg.

Källor: SVT Väst och GP

Mer att läsa