Gå till innehållet

Forskare och aktivister: Förbjud privata jetplan

Aktivister blockerar en flygplats. Foto: Extinction Rebellion

Som en del i en global aktion mot hur en global elit skapar extrema utsläpp blockeras idag infarten till terminalen för privata jetflygplan på Bromma flygplats av forskare och klimataktivister.

Den globalt koordinerade kampanjen “Make them pay” pågår samtidigt i 13 länder och förutom Sverige genomförs även aktioner i bland annat Australien,Frankrike, Tyskland, Italien,Norge, Spanien, Storbritannien och USA.

Genom att blockera infarten till privatflygplanen på Bromma flygplats vill aktivisterna och forskarna sätta ljuset på de extremt ojämlika utsläppen i världen.

En ny rapport från Oxfam visar att 125 av världens rikaste människor i snitt släpper ut 3 miljoner ton koldioxid per år. Det är hela en miljon gånger mer än snittet för de 90 procent av jordens befolkning som släpper ut minst. Rapporten visar också att miljardärer i större utsträckning än andra investerar i fossila bränslen. En granskning som Dagens ETC gjort visade att under 2021 fördubblades antalet privatflygningar i Sverige jämfört med 2019.

Extinction Rebellions och Scientist Rebellions kampanj har tre krav:
• Förbjud privata jetplan
• Beskatta storflygare
• Klimaträttvisa nu

Källa: Pressmeddelande från Extinction Rebellion

Mer att läsa