Gå till innehållet

Forskare: Kråkfåglar tröstar och är politiska

Den kognitiva zoologen Mathias Osvath är en av världens ledande experter på kråkfåglar. Han forskar just nu på korpar som han sedan tre år tillbaka har i en stor bur på sin gård. Forskningen är inte riktigt klar än, men till Sydnytt berättar han att kråkfåglar ägnar sig åt både tröst och försoning.

Korpar. Foto: Marie Gillander

Korpar. Foto: Marie Gillander

– De ser ju ofta vad som har hänt och så drar de slutsatsen hur de andra mår och hur de andra utrycker sig. Och om man då är partner till någon så tröstar man oftast då, men du kan även få tröst från ytterligare en tredje part. Och om två stycken har slagits mycket, till exempel, så kan de sedan försonas efteråt för att det funkar inte att ha ett gruppliv där man inte är realtivt ense. Så försoning är kanske mer ovanligt i djurvärlden, säger Mathias Osvath, som också anser att korpar är politiska.

– De förstår sig på andra: vad de har för aspirationer, eller mål och så vidare, alltså i den omedelbara situationen. Vad andra har för förhållande till varandra och hur man gör för att klättra i hierarkier eller få ut maximalt av den positionen man har, och det är också väldigt, väldigt likt människor och människoapor, säger Mathias Osvath.

Här är ytterligare ett aktuellt exempel på kråkfåglars intelligens:
[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=AVaITA7eBZE”]

Källa: Sydnytt


Mer att läsa